Ruska invazija na Ukrajino se je začela ob podpori kibernetskih napadov na ukrajinsko kritično infrastrukturo. Ti napadi se nadaljujejo vsak dan, hkrati vse bolj v ospredje prihajajo tudi grožnje za kibernetske napade na države EU, ki naj bi bile nekakšen ruski odgovor na zahodne sankcije. Kakšne kibernetske spopade smo videli v prvih dneh vojne in kako ogrožena je slovenska kritična infrastruktura v Vročem mikrofonu sprašujemo dr. Uroša Sveteta, obramboslovca in direktorja Urada za informacijsko varnost. Smo v Sloveniji pripravljeni na kibernetski napad večjega obsega? Imamo seznam kritične infrastrukture? Je pripravljen načrt za ukrepanje ob napadu?

Z direktorjem Urada za informacijsko varnost dr. Urošem Svetetom o infrastrukturno-varnostnih vidikih ukrajinske krize

"Če govorimo o invaziji na Ukrajino, je popolnoma jasno, da se je začela s kibernetskimi napadi na ukrajinsko kritično infrastrukturo in nekatere vladne servise," pove obramboslovec in direktor Urada za informacijsko varnost dr. Uroš Svete. Ti napadi se nadaljujejo vsak dan, hkrati vse bolj v ospredje prihajajo tudi grožnje za kibernetske napade na države Evropske unije, ki naj bi bile nekakšen ruski odgovor na zahodne sankcije.

"Kibernetski prostor se je vedno uporabljal za namen zavajanja mednarodne skupnosti in tistega dela, ki je žal pod udari. Ukrajina je že od priključitve Krima naprej neke vrste kibernetski poligon. Ukrajinci so v obdobju osmih let okrepili svoje zmogljivosti. Pri njih je ključno, da ne onemogočijo komunikacije med oblastjo in državljani."

Kako ogrožena je slovenska kritična infrastruktura? Smo v Sloveniji pripravljeni na kibernetski napad večjega obsega? Imamo seznam kritične infrastrukture? Je pripravljen načrt za ukrepanje ob napadu?

"Grožnje zaznavamo, že odkar smo bili ustanovljeni. V zadnjem času se ni nič spremenilo. Da bi se povečala intenziteta aktivnosti, tega ne morem potrditi. Slovenski kibernetski prostor ni imun, ni mehurček, ki bi ga določene aktivnosti zaobšle. Imamo pa načrt, v katerem je vlada na našo pobudo zapisala vse; od ravnanja ob kibernetskem incidentu do ravnanja ob morebitnem kibernetskem napadu na državo."

Jan Grilc