V pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja je zapisana tudi pravica do proste izbire osebnega zdravnika, ki naj bi jo imela vsaka zavarovana oseba. A zadnja leta je to, da dobiš novega osebnega zdravnika, bolj kot izbira sreča. Na težavo pomankanja zdravnikov družinske medicine, s katero se srečujejo v vseh regijah, je prav zdravniška stroka opozarjala več let, a zgodil se ni nič. Trenutno primanjkuje več kot 200 družinskih zdravnikov in kot kaže, kratkoročne rešitve ni. Pri tem pa je treba vedeti, da je osebni zdravnik osnovni člen v verigi zdravstvenih storitev in brez tega pacienti ne morejo dostopati do ostalih zdravstvenih storitev.

Ko bo zdravstvo resnično prioriteta in to v smislu zdravja ljudi, ko se bodo največje sile, tudi politične, angažirale za to, da nekaj spremenijo, potem se bodo rešitve tudi

"Obveščamo vas, da je z dnem tem in tem, doktor ta in ta prenehal delati v zdravstvenem domu. Vse paciente in pacientke naprošamo, naj si poiščejo novega družinskega zdravnika."

S takim ali podobnim obvestilom, objavljenim na spletni strani zdravstvenega doma, ali v sporočilu, prejetem po pošti, je v zadnjih letih marsikdo izvedel, da je ostal brez svojega osebnega zdravnika.

Če pogledamo številke − po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije približno 137.000 zavarovanih ljudi pri nas nima izbranega svojega družinskega ali otroškega zdravnika. Res je, da je to število v resnici nekoliko manjše, saj so med temi ljudmi tudi tuji zavarovanci in tisti, ki si osebnega zdravnika prostovoljno ne izberejo.

A ne glede na statistiko je dejstvo, da imajo vsi zavarovanci pravico do proste izbire zdravnika in zdravstvenega zavoda, kar je zapisano v pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. A ker zdravnikov primanjkuje, je prosta izbira zadnja leta postala bolj srečno naključje, saj osebnih zdravnikov, ki bi še opredeljevali paciente, ni.

Rok Ravnikar je specialist družinske medicine in predsednik Odbora za osnovno zdravstvo na Zdravniški zbornici. Zaposlen je v Zdravstvenem domu Kamnik, pred tem je delal v Ljubljani in razmere dobro pozna.

"Škoda se je jeziti na zdravnike, stvar je tako zatečena, da se ne da v enem dnevu vsega razrešiti, tako da pravi naslov za pritožbe so predvsem tisti, ki odločajo o zdravstvenem sistemu v Sloveniji. To pa so politiki in ZZZS."

Zdaj primanjkuje več kot 200 družinskih zdravnikov in, kot kaže, kratkoročne rešitve ni. Pri tem pa je treba vedeti, da je osebni zdravnik glavni člen v verigi zdravstvenih storitev in brez tega pacienti ne morejo dostopati do drugih zdravstvenih storitev.

Veronika Gnezda