Afganistan je doživel novo prelomno točko v svoji zgodovini. Po ponovnem talibanskem prevzemu oblasti se zdaj svetovna javnost in domačini sprašujejo, kakšno obdobje je pred njimi. Pred nekaj leti je v regiji Bamyan v bližini glavnega mesta Kabul svojo prostovoljsko misijo začela Ana Tasič, kot nekdanja smučarka je domačinom pomagala vzpostaviti smučarski klub. V pogovoru z Mariborčanko, ki se zdaj trudi ogrožene posameznike spraviti iz države, se sprašujemo o odzivih domačinov in svetovne javnosti na novo obdobje talibanskega upravljanja z državo, strahovih žensk in etničnih manjšin pred ponovnim nasiljem, razmišljamo pa tudi o storjenih napakah in vlogi Slovenije v zadnji 20 let trajajoči vojni.

Ana Tasič je Afganistan spoznala med prostovoljskim delom v državi, zdaj skuša svoje znance rešiti pred nasiljem talibanov

Afganistan je doživel novo prelomno točko v svoji zgodovini. Po ponovnem talibanskem prevzemu oblasti se zdaj svetovna javnost in domačini sprašujejo, kakšno obdobje je pred njimi. Pred nekaj leti je v regiji Bamyan v bližini glavnega mesta Kabul svojo prostovoljsko misijo začela Ana Tasič, kot nekdanja smučarka je domačinom pomagala vzpostaviti smučarski klub.

"Pred enim mesecem so bili prebežniki ljudje, ki so bili uspešni. Kljub slabim razmeram so lahko preživeli. Zdaj celo tisti, ki jim je uspelo priti na letališče, ne vedo, v kateri državi bodo pristali naslednji dan in kako bodo nadaljevali življenje. To je sramota sveta."

V pogovoru z Mariborčanko, ki se zdaj trudi ogrožene posameznike spraviti iz države, se sprašujemo o odzivih domačinov in svetovne javnosti na novo obdobje talibanskega upravljanja z državo, strahovih žensk in etničnih manjšin pred ponovnim nasiljem, razmišljamo pa tudi o storjenih napakah in vlogi Slovenije v zadnji 20 let trajajoči vojni.

"Slovenci se sploh ne zavedamo, da smo bili del te vojne. Zahodni svet ni mogel razumeti Afganistana. Izkoristili smo ga, zdaj pa smo pobegnili in pustili 35 milijonov ljudi, da naj se znajdejo, kakor hočejo."

 

* Z Ano Tasič lahko stopite v stik prek njenega Facebook profila.

Jan Grilc