Med številnimi festivali, ki so lani doživeli hudo prilagojeno obliko izvedbe, je tudi KantFest, na katerem vsak konec avgusta na odru v Rušah dajejo priložnost novim domačim kantavtorjem. To leto naj bi festival le potekal v živo, na odru in pred občinstvom, zanj pa samo še do jutri zbirajo prijave. In ker je festival odlična odskočna deska za manj znane avtorje, nanj opozarjamo s Tejo Klobčar, eno od članic žirije, glasbeno urednico na našem Prvem programu, kjer so skupaj z Regionalnim centom Maribor pomemben partner festivala.

To je 19. Festival kantavtorstva KANTFEST International 2021

Med številnimi festivali, ki so lani doživeli zelo prilagojeno obliko izvedbe, je tudi KantFest, na katerem vsak predzadnji konec tedna v avgustu na odru v Rušah dajejo priložnost novim domačim kantavtorjem. To leto naj bi festival le potekal v živo, na odru in pred občinstvom, zanj pa samo še do jutri zbirajo prijave. In ker je festival odlična odskočna deska za manj znane avtorje, nanj opozarjamo s Tejo Klobčar, eno od članic žirije, glasbeno urednico na našem Prvem programu, kjer so skupaj z Regionalnim centom Maribor pomemben partner festivala.

"Da bi na festival začeli prihajati mladi ustvarjalci, so si izmislili prav posebno nagrado. To je kanta za smeti, pravi smetnjak. Lepo pobarvana, z napisom KantFest. Vsako leto podelijo tri, zlato, srebrno in bronasto. Ta nagrada je dobila že prav prestižen prizvok. Enkrat se je tudi zgodilo, da je nekdo to kanto po festivalu ukradel in potem so morali krivcu groziti s policijo, da jo je prinesel nazaj. Res gre za prestižno nagrado, čeprav je v svojem smislu ironična, ker se nagrada sama po sebi v umetniških krogih težko podeljuje. Želimo si predvsem kakovost, ne pa meriti, kdo je boljši ali slabši."

Vsi tisti, ki bi želeli nastopiti na letošnjem KantFestu, vse napotke najdete TUKAJ.

Zmagovalna pesem KantFesta 2019 pa je bila skladba Roberta Petana. Zanj so številni prvič slišali pred dnevi, ko je objavil lucidno in v pravzaprav za vse čase primerno skladbo Voda radosti. Njegove skladbe, a tudi skladbe drugih zmagovalcev in nastopajočih na dozdajšnjih KantFestih, hrani tudi svetovni splet, med drugim tudi spletna stran našega prvega radijskega programa.

Jana Vidic