Festival gorniškega filma letos praznuje 15. obletnico. Ob jubileju se je dogajanje vrnilo v Domžale, kjer se bo v tem tednu zvrstilo 33 filmov, štiri predavanja in trije tematski pogovori.

V 15 letih je festival prerasel v pravi slovenski gorniški praznik in stopil ob bok najbolj zvenečim in uveljavljenim tovrstnim festivalom po svetu

Festival gorniškega filma letos praznuje 15. obletnico. Ob jubileju se je dogajanje vrnilo v Domžale, kjer se bo v tem tednu zvrstilo 33 filmov, štiri predavanja in trije tematski pogovori.
Strokovna žirija bo izbrala 4 zmagovalne filme, ki bodo predvajani v nedeljo. Žirijo sestavljajo Daniel Burlac, romunsko-francoski producent, eden najuspešnejših slovenskih alpinistov Viki Grošelj in tržaški Slovenec, filozof, profesor in publicist Jernej Šček.

"Ena od posebnosti letošnjega festivala je dolžina filmov, ki se vztrajno veča. V prejšnjem desetletju so se filmi krajšali, medtem ko danes gledamo že prave celovečerne filme. Druga posebnost je izrazita evropska produkcija, tretja pa dejstvo, da se gorniške filme uporablja tudi kot prevozno sredstvo določenih sporočil in pomenov. To pomeni, da se v plezalno in alpinistično tematiko nekje vrinja tudi raznorazne teme, ki jih gorski svet prinaša za seboj. Od okoljevarstvenih, kulturnih in antropoloških do etnografskih." - Jernej Šček o izboru letošnjih filmov

Uvodni dan je postregel s tremi filmi, med njimi film Roka Lukšiča in Martina Smerdela, v katerem Janja Garnbret in Domen Škofic preplezata najvišjo umetno večraztežajno smer na svetu, vrh dimnika TE Trbovlje. Večer je s predavanjem dopolnil še italijanski alpinist Korra Pesce. V torek je po ogledu libanonskega filma Izpovedi tekača sledil še pogovor s Triglavskimi tekači. Direktor festivala Silvo Karo poudarja, da je prav tovrstni spremljevalni program najbolj zanimiv za obiskovalce.

"Vedno poskušamo poleg filmskega dela, ki je glavni del festivala, poskrbeti še za spremljevalni program. Letos smo predavanjem dodali še tematske pogovore in prav vsi trije so bili poslastica festivala." - Silvo Karo, direktor festivala

Prepletanju vsega omenjenega smo bili priča v sredo. Organizatorji festivala so predstavili izvrstnega alpinista, kiparja in avtorja številnih del, katerega ime smo v zadnjem letu nehote izgovorili vsakodnevno. Ekscentrični in samosvoj Italijan Mauro Corona je eden tistih ljudi, ki v današnji ponoreli svet vnaša ogromno razuma. Pred ogledom filma o življenju Maura Corone je Jernej Šček predstavil knjigo Kot kamen v rečnem toku, ki je v teh dneh izšla kot prvo v slovenščino prevedeno Coronovo delo.
Sledilo je še predavanje enega začetnikov plezanja na Hrvaškem, Borisa Čujića. Predavanje, polno duhovitih pripovedi je bilo opremljeno s slikovnim materialom in prav hitro smo lahko opazili precejšnje razlike v plezanju takrat in danes.
Danes bo med drugim na sporedu še predavanje plezalca Gašperja Pintarja, jutri bosta Marija in Andrej Štremfelj, prvi zakonski par na Everestu, predstavila avtobiografijo Objem na vrhu sveta. Vse informacije o sporedu in vstopnicah lahko poiščete na spletni strani Festivala gorniškega filma.

Nina Smole