Slovenski športniki so se v preteklih dneh cepili pred poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu. Z nekaj slovenskimi aduti smo se pogovarjali tudi o procesu priprave na tekmovanja in težavami s katerimi so se spopadali med pandemijo.

Olimpijci se pripravljajo na poletne olimpijske igre

Udeleženci so imeli pod okriljem slovenske vojske možnost cepljenja, odločitev pa leži na vsakem posamezniku in ne bo vplivala na možnost nastopa.

Prestavitev dogodka za eno leto je vplivala tudi na eno najuspešnejših slovenskih športnic zadnjih let, plezalko Janjo Garnbret, ki je imela zaradi pomanjkanja tekmovanj težave z ugotavljanjem dejanske forme:

"Treniraš, a ne veš kje si v primerjavi z ostalo konkurenco. Zato sem bila malo živčna, v pričakovanju, saj nisem vedela kam sodim. Zaupati moraš trenerju, da je načrt dober." - Janja Garnbret

Športniki so se že lani spopadli z novo letnico olimpijskih iger, veliko pa jih bo še letos lovilo čast uvrstitve na to tekmovanje. En največjih slovenskih atletskih adutov Luka Janežič že pogleduje proti tekmovanju, na katerega se poleg največkrat omenjenih norm lahko uvrstiš tudi s posebnim sistemom točkovanja.

"Formo tempiramo na letošnje poletje, fokus je isti kot lani. Treniral sem dobro, tako da grem v sezono z optimizmom in se veselim nastopa. Sistem norm in točk nikomur ni všeč. Res je, da so vsako leto težje, a meni je še vedno cilj, da odtečem normo." - Luka Janežič

Pandemija je prekinila tekmovanja, trenažne procese in potegnila ročno zavoro največjim športnim dogodkom. Možnost cepljenja, za katerega se je do zdaj odločilo slabih 90 % slovenskih olimpijcev, pa naj bi poskrbela, da igre v Tokiu vendarle dobimo in da bodo potekale karseda brez zapletov.

Dare Rupar