Ksenija Benedetti, strokovnjakinja za protokol in poslovno komuniciranje, o spremenjeni politični omiki, političnem matriarhatu, komunikaciji na družabnih omrežjih in o tem, ali bo kandidirala za predsednico

Strokovnjakinja za protokol in poslovno komuniciranje Ksenija Benedetti se je znašla na tej karierni poti, saj so protokolarna pravila po njenih besedah poštena in ne dopuščajo krivic, kar ji je blizu. Čeprav se v zadnjem času zdi, da se politična omika temeljito spreminja, pravi, da so se pravila vedenja spreminjala ves čas, ne samo zdaj. Prilagajajo se namreč času, v katerem živimo. Poleg tega pa si tudi vsak politik protokol v določeni meri priredi. A kadar gre za državni protokol, ni zelo veliko prostora za prilagajanje, saj protokol v nasprotnem primeru ne bi imel smisla.

"Krilo mora biti dolgo za prst nad koleni, ko sedete, ne sme zlesti preveč navzgor. Primeren dekolte je do podpazduhe, črtice vmes se ne sme videti," je samo eno izmed pravil, ki se jih morajo na protokolih držati visoke predstavnice institucij.

Kritična je tudi do komunikacije politikov na družabnih omrežjih. Svoj račun na Twitterju je zaprla prav zaradi številnih neprimernih komentarjev, ki so jo preveč vznemirili.

Miha Šalehar