Človek dnevno s stola v povprečju vstane nekje 74-krat, je pokazala raziskava, opravljena pred korono in tem, da je naše življenje postalo še bolj sedeče. Iz podatkov NIJZ sta izbranega zdravnika zaradi bolečin v hrbtenici v povprečju obiskala dva pacienta na dan. V isti raziskavi iz leta 2017 so zapisali, da vsak pacient z bolečino v hrbtu, pri katerem lahko preprečijo dolgotrajno bolniško odsotnost, v samo sedmih mesecih prihrani toliko sredstev, kolikor jih v enakem obdobju za fizioterapevtske storitve porabi sto pacientov z bolečino v hrbtu. Zato bomo tudi danes v oddajo o vadbi za bolj zdravo in manj bolečo hrbtenico govorili o priporočilih, kako zmanjšati težave, če se te pojavijo. Več Jure Jeromen.

Po podatkih NIJZ izbranega zdravnika zaradi bolečin v hrbtenici dnevno obiščeta dva pacienta

NIJZ je leta 2017 v raziskavi napisal, da vsak pacient z bolečino v hrbtu, pri katerem lahko preprečijo dolgotrajno bolniško odsotnost, v samo sedmih mesecih prihrani toliko sredstev, kolikor jih v enakem obdobju za fizioterapevtske storitve porabi sto pacientov z enako zdravstveno težavo.

Bolečine v hrbtenici so stalnica tudi med aktivnim prebivalstvom. Težave v veliki večini niso tolikšne, da bi bila potrebna operacija, vseeno pa jih lahko preventivno odpravimo že s tem, ko spremenimo rutino.

Če ničesar ne spremenimo, potem izboljšav ne moremo pričakovati

Dr. Dejan Kernc, kineziolog ter vodja in ustanovitelj sistema vadbe re.aktiv, opozarja, da pomaga že, "če stranke spremenijo ritual jutranjega vstajanja, da ni hitro, da recimo vstanejo prek boka, počakajo, da se pritisk umiri in rahlo stisnejo trebušne mišice".

"Priporočam tudi povečanje moči, kar lahko dosežemo z izometričnimi vajami, torej vajami brez premika. Med sedenjem lahko stisnemo in sprostimo mišice. Raztegniti je treba ključne mišične skupine, kot so trebušne mišice in mišice stegna, ki so pogosto preveč zakrčene in posledično vplivajo na položaj hrbtenice."

Pred bolečinami v hrbtenici se lahko preventivno zavarujemo z dobro zaščito ledvenega dela tako, da natreniramo mišice trupa. 

Zakaj je koristna uporaba stabilizacijskih mišic?

Telesno dejavnejši človek bolj pozna svoje telo in ima zato manj težav, saj čuti obremenitvene napetosti. Te prepoznave se lahko nauči vsak posameznik tako, da se nauči pravilno uporabljati stabilizacijske mišice.

"Dobri učinki se pojavljajo pri tistih z velikimi bolečinami, ki s stabilizacijo naredijo velik napredek. Enako kot stabilizacija deluje tudi hoja, ki je motorični program. Hoditi smo se naučili iz danes na jutri in zdaj, ko znamo, je to za nas avtomatsko. Tudi ko se naučimo pravilne stabilizacije, postane del naše avtomatizacije."

Dr. Dejan Kernc opozarja še na dejstvo, da ni vsaka vaja primerna za kogar koli. Pomembno je poznati svoje telo in temu primerno postopno povečevati telesno dejavnost.

Jure Jeromen