Medtem ko bi za dogajanje na planetu Zemlja težko rekli, da je v zadnjih mesecih kaj posebej pozitivno spektakularno, pa bo do konca leta veliko bolj veličastno v vesolju. Že nekaj dni smo priče postopni konjunkciji-zbližanju Jupitra in Saturna, ki se bo dokončno zgodilo v ponedeljek 21. decembra kmalu po 16.45. Planeta sta na nebu le navidezno blizu, saj sta fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen. Od nas je namreč Jupiter oddaljen 880 milijonov kilometrov, Saturn pa 1600 milijonov kilometrov. Srečanje omenjenih planetov se bo zgodilo prvič po dvajsetih letih, če bi bilo vreme lepo, bi ju bilo v skupnem vidnem polju mogoče spremljati tudi v Sloveniji. Ljubiteljskim zvezdogledom bodo pomagali na Astronomskem observatoriju Golovec.

Na večernem nebu lahko opazujemo planeta Jupiter in Saturn, ki sta na videz tako blizu, kot nista bila že od leta 1623. Najtesnejše srečanje bo v ponedeljek, 21. decembra, slovenski astronomi pripravljajo virtualni ogled

Medtem ko bi za dogajanje na planetu Zemlja težko rekli, da je v zadnjih mesecih kaj posebej pozitivno spektakularno, pa bo do konca leta veliko bolj veličastno v vesolju. Že nekaj dni smo priče postopni konjunkciji-zbližanju Jupitra in Saturna, ki se bo dokončno zgodilo v ponedeljek 21. decembra kmalu po 16.45 uri. Planeta sta na nebu le navidezno blizu, saj sta fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen. Od nas je namreč Jupiter oddaljen 880 milijonov kilometrov, Saturn pa 1600 milijonov kilometrov. Srečanje omenjenih planetov se bo zgodilo prvič po dvajsetih letih, če bi bilo vreme lepo,  bi ju bilo v skupnem vidnem polju mogoče spremljati tudi v Sloveniji.

Virtualno spremljanje konjunkcije s pomočjo sodelavcev Astronomskega observatorija Golovec

Konjunkcija planetov je pojav, ko lahko opazujemo dva ali več planetov blizu skupaj na nebu. Jupiter in Saturn bosta v ponedeljek le 6 ločnih minut vsaksebi, kar je 5-krat manj kot je navidezni premer Lune. Tako tesne konjunkcije so redke, med njimi lahko mine tudi po več 100 let. Ker sta Jupiter in Saturn svetla in očitna planeta, ki ju brez težav vidimo s prostim očesom, je letošnji dogodek privlačen za opazovalce povsod po svetu, so sporočili slovenski astronomi.

Tovrstni dogodki imajo v današnji dobi predvsem sentimentalen pomen. Tudi astronomi jih opazujemo iz lastnega veselja, uživamo v lepoti in unikatnosti pojava, za napredek znanosti pa so drugotnega pomena” pravi Janez Kos, astrofizik s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Danes bo zaradi oblačnega vremena realno zelo malo možnosti, da bi s prostim očesom ob pomoči daljnogleda ali fotoaparata videli bližnje srečanje Jupitra in Saturna, morda bo kaj več sreče že jutri, ko se sicer ne bosta pokrivala, a bosta še vedno blizu. Danes pa so nam v pomoč astronomi z observatorija na Golovcu. Že nekaj dni na različnih lokacijah po Sloveniji snemajo približevanja planetov in tako bomo lahko vso videli oziroma si predstavljali, kako poteka zgodovinska konjunkcija.

Vsekakor je najboljša ideja, da se danes po 16. uri pridružite virtualnemu dnevu odprtih vrat Astronomskega observatorija Golovec, prijavite se lahko na njihovi spletni strani. Izkušeni slovenski astronomi vas bodo vodili po decembrskem nebu, pripravljajo tudi niz krajših predstavitev in predavanj o zgodovinskem zbližanju Jupitra in Saturna, ki bosta takorekoč za nekaj časa zlita v superplanet. Naslednjo veliko konjunkcijo namreč lahko pričakujemo šele 15. marca 2080.

Dodajamo še nasvet astrofizika, prof. dr. Tomaža Zwittra (strokovnega sodelavca Frekvence X), če morda do konca decembra vendarle še ujamete kakšen košček neba brez oblakov: "Vse te dni je zvečer, kmalu po sončnem zahodu, torej okrog 17. ure, poleg Saturna in Jupitra, ki sta nizko na jugozahodu, vredno pogledati še Lunin srp, ki se počasi debeli proti krajcu. Ker je Luna te dni v srpu, se krasno vidijo kraterji, ki so osvetljeni od strani. Morje neviht, kjer so pred dvema tednoma pristali Kitajci, je zgoraj levo še v senci in ga zato ni videti. Pred dvema tednoma, ko je bila Luna v zadnjem krajcu, je bil na tem delu Lune dan, zato je bilo kitajskim instrumentom dovolj toplo, da so lahko izkopali material, ki ga je nato sonda minulo sredo prinesla na Zemljo."

In kot še sporoča profesor Zwitter: “Astronomi smo se z medvedi domenili, da sedaj spijo, torej se ne bojte zakorakati na kak temen nočni travnik. Že izkušnja nočne narave je vredna truda!”

Luka Hvalc