Pred 40 leti je pred poslopjem večstanovanjske zgradbe Dakota, v zahodnem delu Manhattna, Mark Chapman dvakrat v hrbet in dvakrat v rame ustrelil legendarnega glasbenika, umetnika in aktivista Johna Lennona. Svoje spomine, čustva in odnos z Johnom Lennonom je z nami delil kitarist zasedbe Karamela in nekdanji član zasedb Kameleoni, September, Srce in Faraoni Marijan Maliković.

"Njegova smrt me je zelo prizadela. Videl sem, kako je svet plitek, kako hitro pride do strela. V celi svetovni kulturi se je nekaj zlomilo. Če so lahko njega, potem so lahko vsakega. To me je razžalostilo. Čeprav se z njim nisem strinjal, je bil močen človek. Ta potrtost je trajala veliko časa, nisem bil več jaz."

Štiri desetletja po smrti Johna Lennona o njegovi zapuščini, vplivu na glasbeno zgodovino ter na prav vsakega izmed nas z nekdanjim Kameleonom Marjanom Malikovičem

Pred 40 leti je pred poslopjem večstanovanjske zgradbe Dakota, v zahodnem delu Manhattna, Mark Chapman dvakrat v hrbet in dvakrat v rame ustrelil legendarnega glasbenika, umetnika in aktivista Johna Lennona. Svoje spomine, čustva in odnos z Johnom Lennonom je z nami delil kitarist zasedbe Karamela in nekdanji član zasedb Kameleoni, September, Srce in Faraoni Marijan Malikovič.

"Njegova smrt me je zelo prizadela. Videl sem, kako je svet plitek, kako hitro pride do strela. V celi svetovni kulturi se je nekaj zlomilo. Če so lahko njega, potem so lahko vsakega. To me je razžalostilo. Čeprav se z njim nisem strinjal, je bil močen človek.  Ta potrtost je trajala veliko časa, nisem bil več jaz."

 

Za naslednjih 30 minut so naši glasbeni uredniki izbrali svoje najljubše @johnlennon skladbe, ob 8.00 pa se svojega idola spomni nekdanji Kameleon, kitarist Marjan Malikovič ??#JohnLennon40 pic.twitter.com/xgrMjBBzfW

— Val 202 (@Val202) December 9, 2020

"Dokler so se Beatli razumeli smo bli vsi srečni. Ko pa je začel Lennon malo šrajat ni blo več tiste energije. Mi smo mu malo zamerli. Jaz sem mu zelo zameril. On mi je bil idol, potem pa sva šla vsak svojo pot."

- kitarist Marjan Malikovič o @johnlennon

— Val 202 (@Val202) December 9, 2020

"Kameleoni smo imeli dobro vezo v Londonu. Do te točke, ko se je že dalo z Beatli pogovarjat. Poslali smo jim posnetke, oni so jih poslušali, dobili smo tudi par pisem. A potem nam je njihova tajnica napisala: Sorry, not interested!" ???

- kitarist Marjan Malikovič

— Val 202 (@Val202) December 9, 2020

"Ko sem prvič slišal skladbo me je zadelo. Je pesem, ki želi dobro vsem. V nekih drugih mislih, v sanjah. Mi imamo v slovenščini te če-je, če, če. On pa je imel tako enostavno besedo: imagine. Beseda pove vse."

- Marjan Malikovič o @johnlennon

— Val 202 (@Val202) December 9, 2020

Andrej Karoli, Katja Stojnič