Ime tedna

Hribi in dobra družba so strelovod za spopadanje s stresom

Ime tedna je Žarko Trušnovec, nekdanji predsednik Gorske reševalne službe Tolmin, ki je skupaj s sodelavci uresničil željo 90-letnemu Albinu Piberniku, nekdanjemu partizanu, vojnemu in civilnemu pilotu

Žarko Trušnovec
Žarko Trušnovec
foto: Radio Koper/ Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Žarko Trušnovec, nekdanji predsednik Gorske reševalne službe Tolmin, je skupaj s sodelavci s posebno akcijo članov in prijateljev reševalne službe uresničil željo 90-letnemu Albinu Piberniku – Binetu, nekdanjemu partizanu, vojnemu in civilnemu pilotu, da bi obiskal partizansko bolnišnico Franja, saj ima izjemno življenjsko zgodbo, ki je prepletena s tovarištvom in človečnostjo.

"Kot 11-leten otrok se je Albin skupaj s svojima staršema udeležil Igmanskega marša. Bil je najmlajši med vsemi. Njegova mama je zaradi ozeblin v Foči umrla, izgubil je tudi očeta. To je bila njegova pot. Gorska nosila, s katerimi smo ga odnesli do bolnišnice, so se uporabljala kar dolgo časa. Zdaj niso več primerna. So pa zelo udobna za sedeče prenašanje, ker imaš občutek, kot da bi bil v fotelju."

Po poklicu je tudi psiholog, ki je do nedavnega v skupini, ki jo lahko po posredovanju ob prometnih nesrečah pokličejo gorski in drugi reševalci, pomagal s svojim znanjem blažiti učinke stresa.

"Stres je resna zadeva, ima kumulativno naravo, se nalaga. Zato je treba stvari reševati sproti."

Njegov strelovod za spopadanje s stresom so gore in druženja z dobrimi ljudmi, vsem planincem pa v srce polaga nasvet, da bodo hribi počakali. Da jih je treba zbirati premišljeno in tako, da bodo v zadovoljstvo.

Rezultati

Loading ... Loading ...
Glasovali ste še za:

Boris Pahor, pisatelj in ikona boja zamejskih Slovencev za priznanje njihovega pomena in pravic, ki je z nenehnim opozarjanjem na problem slovenstva, vtkanim tudi v številna literarna dela, pripomogel k vrnitvi Slovenskega doma v Trstu v slovensko last in bil ob tem odlikovan z najvišjima državnima odlikovanjema obeh držav.

Miran Lovrič, predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je v imenu zaposlenih v različnih komunalnih službah po vsej Sloveniji prejel predsedniško jabolko navdiha za nemoteno delo na številnih področjih zagotavljanja komunalnih storitev tudi v času epidemije koronavirusne bolezni.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).