Po koronapremoru se vračajo tudi Radiovedni, v našem nabiralniku se je nabralo ogromno novih vprašanj. Za začetek o sila nekoronski temi, a vendar, nekaj skupnega se kaže. Karantena in izolacija sta tudi priložnost za globoko premišljevanje, Isaacu Newtonu naj bi se, denimo, prav med tedanjo karanteno, ko je po Londonu razsajala bubonska kuga, v izolaciji utrnila zamisel o gravitaciji. Nam pa je nekdo poslal naslednje vprašanje, povezano z gravitacijo: Magnetne silnice lahko pokažemo z železnim prahom. Kako pa bi prikazali gravitacijske silnice? Se jih sploh da pokazati? Odgovarja dr. Jurij Bajc, fizik s Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Magnetne silnice lahko pokažemo z železnim prahom. Kako pa bi prikazali gravitacijske silnice? Se jih sploh da pokazati?

Po koronapremoru se vračajo tudi Radiovedni, v našem nabiralniku se je nabralo ogromno novih vprašanj.

Karantena in izolacija sta namreč tudi priložnost za globoko premišljevanje, Isaacu Newtonu naj bi se, denimo, prav med tedanjo karanteno, ko je po Londonu razsajala bubonska kuga, v izolaciji utrnila zamisel o gravitaciji. No, nam pa je nekdo poslal vprašanje, povezano z gravitacijo:

Magnetne silnice lahko pokažemo z železnim prahom. Kako pa bi prikazali gravitacijske silnice? Se jih sploh da pokazati?

Da je to mogoče, in to na zelo enostaven način, odgovarja fizik dr. Jurij Bajc s Pedagoške fakultete v Ljubljani.

Če ste bili tudi vi med korona-karanteno kot Newton in se vam je posvetilo kaj izjemnega, hudomušnega ali po vaši presoji tako neznansko vznemirljivega, da preprosto morate deliti z drugimi, pošljite nam to na naš elektronski naslov frekvencax@rtvslo.si, najboljšo idejo nagradimo.

Maja Ratej