Zaradi ukrepov, s katerimi skušajo države preprečiti širjenje koronavirusa, je vsak dan bolj okrnjen tudi letalski promet. V Sloveniji je od polnoči prepovedano opravljanje zračnih prevozov, razen nekaterih izjem. Primož Jovanovič je nekdanji kapitan Adrie Airways, zdaj je pilot pri poljskem nacionalnem prevozniku LOT.

Primož Jovanović je pilot pri poljskem nacionalnem prevozniku LOT. Povedal je, da je LOT že prizemljil svoja letala, opisal je tudi, kakšni so bili zaščitni ukrepi na njihovih letih v Azijo, ko je izbruhnil koronavirus

Zaradi ukrepov, s katerimi skušajo države zajeziti širjenje koronavirusa, je vse bolj okrnjen tudi letalski promet. Zato smo prvi dan, ko je v Sloveniji ustavljen letalski potniški promet, poklicali Primoža Jovanovića, ki je pilot pri poljskem nacionalnem prevozniku LOT. Jovanović je v pogovoru povedal, da je LOT že prizemljil svoja letala, opisal pa je tudi, kakšni so bili zaščitni ukrepi na njihovih letih v Azijo, sploh na Kitajsko, ko je tam izbruhnil novi koronavirus:

”Za nas so dobro poskrbeli, dali so nam zaščitne maske, rokavice, razpršila, zadrževali smo se le v hotelih, nismo šli mesto, izogibali smo se stikom … Takrat nisem pričakoval, da se bo virus razširil v Evropo.”

Prejšnji teden bi moral leteti v Los Angeles, a je bil let tik pred zdajci odpovedan. Kako pa je letalska družba LOT prizemljila svoje posadke? Jovanović, ki je te dni doma, v Sloveniji, je povedal, da so na ”prisilnem dopustu”.

‘Upam, da se bo svet zdaj malo resetiral. To, kar se je zgodilo, razumem kot nekakšno opozorilo, da se malo streznimo in začnemo razmišljati o tem, kaj počnemo našemu planetu, kako bi lahko izboljšali svoj odnos do soljudi, živali, narave … ”

Letalska industrija se bo po določenem času spet postavila na noge, a nekateri letalski prevozniki bodo morali zapreti svoja vrata, je prepričan Jovanović: ”Zagotovo pa bodo preživeli nacionalni prevozniki, ker jim bodo pomagale njihove države, ki želijo ohraniti letalske povezave s svetom.”

Ob tem se je Primož Jovanovič, nekdanji kapitan Adrie Airways, spomnil na našega nekdanjega nacionalnega prevoznika, predvsem na čas, ko je prepričeval odločevalce v Sloveniji, da bi bilo Adrio treba rešiti zaradi številnih razlogov, tudi zato, ker v izrednih razmerah država potrebuje svojega prevoznika. Poljski LOT v teh dneh še vedno opravlja humanitarne polete, saj iz različnih koncev sveta vozi Poljakinje in Poljake v domovino, je povedal Jovanović.

Tatjana Pirc