Alpsko smučanje naj bi bilo že v slovenskih genih, tudi šolski sistem spodbuja to zimsko aktivnost, večina šol organizira smučarske zimske šole v naravi. Tretja postojanka akcije Val na snegu in ledu nas je zato ponovno vodila na Krvavec, kjer smo se skupaj z našimi poslušalkami in poslušalci zbrali na alpskih smučeh. Naš smučarski učitelj je bil dobitnik olimpijskega slalomskega brona iz Lillehammerja, trikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala, predvsem pa karizmatična smučarska osebnost, ki je zaznamovala prvo samostojno obdobje slovenskega alpskega smučanja.

Nekaj ogrevalnih vaj, reden servis opreme, upoštevanje označb in prilagojena hitrost smučanja so recept za dobro smuko, ki ga je v nedeljo na Krvavcu z nami delil nekdanji profesionalni smučar Jure Košir

Alpsko smučanje je vtkano v slovenski DNK, o bloškem smučanju kot gibanju na smučeh po visokem snegu je že leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske poročal Janez Vajkard Valvasor. Prebivalci Blok naj bi tako bili najstarejši smučarji na območju srednje Evrope. Smučanje kljub visokim stroškom, ki jih takšna rekreacija prinaša s seboj, še vedno sodi med popularne športe, ljubitelji zimskih športov pa vedno radi stiskajo pesti tudi za tiste smučarje, ki so se odločili del svojega življenja nameniti profesionalnemu smučanju. Mednje je sodil tudi Jure Košir, dobitnik slalomskega brona iz Lillehammerja in trikratni zmagovalec tekem za svetovni pokal, v nedeljo pa naš smučarski učitelj.

Tako so svoje spomine na Jureta Koširja strnili poslušalci, ki so se v nedeljo udeležili tretjega sklopa naše januarske akcije Val na snegu in ledu:

“Že iz otroštva se spominjam teh nedeljskih tekem, ko smo ga spremljali in navijali za njega.”

“Več kot pred dvajsetimi leti smo skoraj vsako nedeljo čakali na tekme alpskega smučanja, ko je nastopal Jure, in seveda smo se veselili z njim, njegovih dobrih rezultatov.”

“Poleg smučanja je znal poskrbeti še za petje, navduševal je s svojo energijo, komunikacijo. Sami lepi spomini.”

“Ko je zmagal v Kranjski Gori, smo imeli ravno razredno uro v gimnaziji. Namesto razredne ure smo prižgali televizijo in gledali njegovo vožnjo.”

V nedeljo pa so nas na Krvavcu pričakale prave zimske razmere – sneženje in megla, kar je zahtevalo še večjo pozornost smučarjev.

“Treba je upoštevati označbe ob straneh in se držati koridorja, da ne zaidemo zunaj urejenih smučišč. Pomembno je, da dobimo občutek, kakšna je podlaga, saj se velikokrat ne vidi pred smuči in pod noge, prilagodimo tudi hitrost smučanja. V slabih razmerah je nesmiselno pretiravati.” – nasvet Jureta Koširja za smučanje v slabih vremenskih razmerah

V zimah, ki so skope s snegom, a na smučiščih pripravijo tehnični sneg, pa posebno pozornost zahteva tudi skrb za opremo, saj se smuči hitreje uničijo. Učinek servisa zaradi podlage hitreje izpuhti, zato je v takšnih zimah serviserja treba obiskati večkrat, kar potrjuje tudi Tomo Močilnikar, lastnik servisa športne opreme v Ljubljani: “Če je izrazito slab sneg ali je podlaga preveč ledena, smuči včasih zdržijo tudi samo dva ali tri dni. Na to moramo biti pozorni, če robniki niso dovolj ostri, potem tudi smučarija ni dovolj varna.” 

Rekreativni smučarji pa velikokrat pozabljajo tudi za izredno pomemben del smučanja, ogrevanje pred prvim spustom. Že kratko ogrevanje lahko prepreči marsikatero poškodbo in poskrbi za boljši občutek na smučeh.

“Dogaja se, da gre veliko smučarjev iz avta na sedežnico ali v gondolo, takoj na vrh in takoj naredijo prehitro prvo vožnjo. Brez ogrevanja, ki vzame pet minut, po njem pa se počutimo drugače. Pomembno je tudi, da prvo vožnjo odpeljemo res zmerno, da vidimo, kakšne so razmere in kakšen je sneg.” – Jure Košir o pomembnosti ogrevanja pri rekreativnem smučanju

Val na snegu in ledu

Valova januarska akcija Val na snegu in ledu se v nedeljo končuje na Jezerskem, kjer bodo poslušalci tekli na smučeh z olimpijko Petro Majdič (prijave so končane), v okviru akcije pa smo že deskali in drsali.

Najdi olimpijca! Valova šola smučanja na @RTCKrvavec! pic.twitter.com/hg7R5ub5tm

— Val 202 (@Val202) January 26, 2020

Alpski smučarji imajo reees radi svoj šport. Pokonci sredi noči, sneg, megla, mraz, kdaj tudi sonce…v nedeljo je @Val202 s poslušalci smučal na Krvavcu, nasvete nam je delil @JureKosir Ker se skoraj nič ni videlo, vam danes ob 10.45 v posluh ponudimo kaj se je slišalo… pic.twitter.com/Zrj1mGsLDO

— Aleš Smrekar (@Alesmrekar) January 30, 2020

Aleš Smrekar, Jure Jeromen, Tina Šoln