Ime tedna je Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru, prejemnica naziva inženirka leta 2019

Ime tedna je Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, prejemnica naziva inženirka leta 2019

Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za računalništvo, elektrotehniko in informatiko Univerze v Mariboru, prejemnica naziva inženirka leta 2019. Doktorirala je s področja medicinske informatike, v zadnjem času se ukvarja s tehnologijo veriženja blokov; kot soizumiteljica ima registriran patent v Sloveniji in čaka na prijavo mednarodnega patenta.

“Na Inštitutu imamo skupino, ki se ukvarja z veriženjem blokov, to omogoča razdeljeno shranjevanje podatkov, z njimi ne moremo manipulirati in tako dosegamo sledljivost. Poleg tega smo razvili platformo, ki shranjuje digitalne mikrocertifikate, verodostojne dokaze o našem izobraževanju.”

Raziskovalka je v devetdesetih letih prišla v Slovenijo kot begunka iz Bosne, je pobudnica skupine Ladies in informatics in govori pet jezikov.

“Moja zgodba je pomembna za mlade v Bosni, ki živijo v stalnem občutku brezperspektivnosti. Pot do uspeha je v znanju in trdem delu.”

Glasuj za ime tedna

Rezultati

Glasovali ste še za:
  • Sašo Vrabič, slikar, eden od sedmih zmagovalcev mednarodnega slikarskega natečaja, ki so ga na Nizozemskem objavili v lanskem Rembrandtovem letu. Njegovo olje na platnu Zamorka pri izhodu, ki so ga izbrali izmed več kot 600 prijavljenimi deli, bo razstavljeno v znamenitem Rijksmuseumu v Amsterdamu, ki hrani največjo zbirko znamenitih flamskih slikarjev.
  • Tina Lebar, raziskovalka na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, ki je s kolegi razvila novo metodo uravnavanja delovanja človeških celic s selektivnimi molekulskimi sponkami. Gre za nova orodja, s katerimi zboljšajo možnost vplivanja na celice s svetlobo ali kemijskimi spojinami, kar bo zelo uporabno tako za raziskave kot tudi za terapevtske namene.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel