Dana Budisavljević je posnela film o "najboljših ljudeh v najtežjih časih" in akciji, ki je rešila vsaj 10.000 otroških življenj

Režiserko Dano Budisavljević je do največje zgodbe reševanja otrok v Evropi med drugo svetovno vojno pripeljalo naključje, črka, ki jo v imenu loči od imena rešiteljice vsaj 10.000 otrok. Avstrijka Diana Budisavljević je namreč nekaj let trajajoče reševanje otrok pravoslavcev iz taborišč v sklopu Jasenovca popisala v dnevniku, ki ga je njena vnukinja odkrila šele po babičini smrti in ki ob neverjetni humanitarni zgodbi odpira tudi velike rane hrvaške zgodovine.

"Velikansko presenečenje za vse je bilo, da je puljsko občinstvo tako sprejelo ta film in ga ocenilo z oceno 4,8, kar je skoraj maksimalna ocena. Mislim, da tudi zato, ker film poleg spomina na grozljive dogodke vendarle prinaša tudi vero v dobro, v humanost, v ljudi in odpira prostor za sodelovanje, za neko boljšo prihodnost."

Zakaj je ta po številu rešenih dosti večja zgodba od svetovno znanega Schindlerjevega seznama v javnosti ostala neznana vse do letos, ko je režiserka s svojim prvim igrano-dokumentarnim filmom na festivalu v Pulju pometla s favorizirano konkurenco? So osemminutne stoječe ovacije občinstva in odličen sprejem filma na vseh koncih države znak, da se je Hrvaška sposobna spopasti z zločini v Jasenovcu, a tudi z očitno naklonjenostjo neofašizmu in usihajočim civilizacijskim dosežkom?

"Imela sem celo že panične napade. Zato sem se odločila, da bom zgodbo posnela, pa naj bo, kar bo, ker tako ne morem več živeti. Bila sem presrečna, da je moja družina v tem sploh želela sodelovati. Na koncu nam je uspelo, da je bil film zelo dobro sprejet pri občinstvu, da so v filmu številni našli nekaj zase, ne pa le naša ožja skupina, ker življenje res ni "pesem s Havajev".

Režiserka, ki je pred skoraj desetletjem svojo istospolno usmerjenost družini razkrila pred filmsko kamero in tako ustvarila najboljši dokumentarni film tistega leta na Hrvaškem, kot producentka serije "Betonski spalci" pa pozabi iztrgala izjemne arhitekturne dosežke nekdanje države.

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" bo v slovenskih kinematografih predvidoma februarja prihodnje leto. Prepis originalnega dnevnika Diane Budisavljević v hrvaščini pa je že nekaj let brezplačno dostopen tudi na spletu.

Jana Vidic