Od prve akcije Sekunde rešujejo je minilo že 12 let. Leta 2007 je znalo pomagati zgolj 20 odstotkov očividcev, tistih, ki pa so preživeli srčni zastoj, je bila zgolj peščica. Leta 2019 še vedno preživi zgolj 15 odstotov, v Las Vegasu, kjer v igralciham mojstri oživljanja dežurajo 24 ur na dan, pa preživi že polovica tistih, ki doživijo srčni zastoj. Torej lahko tudi pri nas preživetje potrojimo. Sogovornika urgentna zdravnika Matej Strnad in Gregor Prosen.

Od prve akcije Sekunde rešujejo je minilo že 12 let, takrat je znalo pomagati zgolj 20 odstotkov očividcev

Leta 2007 je znalo pomagati zgolj 20 odstotkov očividcev, tistih, ki so preživeli srčni zastoj, pa je bila zgolj peščica. Leta 2019 še vedno preživi zgolj 15 odstotkov tistih, ki doživijo srčni zastoj. V Las Vegasu, kjer v igralnicah mojstri oživljanja dežurajo 24 ur na dan, preživi polovica, torej lahko preživetje tudi pri nas še potrojimo.

“Z vso znanostjo, tehnologijo, izkušnjami ne bomo mogli nadoknaditi izgubljenega časa na terenu. Če očividci ne bodo pristopili k oživljanju, tega ne nadomesti nobena še tako dobro organizirana in usposobljena zdravstvena služba.”Matej Strnad, urgentni zdravnik v Zdravstvenem domu Maribor

Mreža profesionalne pomoči se v Sloveniji ne bo več širila, mreža pomoči laikov pa ima ogromno možnosti za razvoj. To potrjuje tudi Gregor Prosen, urgentni zdravnik: “Ne more sistem usposobljenih reševalcev in zdravnikov biti za vsako hruško. Ne more in nikoli ne bo. Tu je verjetno daleč največja rezerva, ki jo imamo. Znanost bo napredovala, a tega, kar je zamujeno v prvih trenutkih, ne povrne nihče več.”

Še vedno se lahko udeležite tečajev oživljanja. Danes popoldan v Cerknici in Novi Gorici, jutri, 18. 10. 2019, pa v Trbovljah, Cerknici, Radovljici in v Tolminu.

Seznam tečajev in predstavitev najdete tukaj

Jana Vidic