V Ljubljani so se v teh dneh v okviru Svetovnega kongresa slovenskih fizikov zbrali naši fiziki in fizičarke, ki so se uveljavili na tujih univerzah in inštitutih. Med njimi slovenski strokovni javnosti predava tudi dr. Uroš Seljak, profesor fizike in sodirektor centra za astrofiziko na Univerzi Kalifornije v Berkleyju, ki je bil pred kratkim kot redni član sprejet v Nacionalno akademijo znanosti v Združenih državah Amerike. Več o tem, kaj mu pomeni včlanitev v najprestižnejšo ameriško znanstveno ustanovo in kako se v svojem profesionalnem življenju posveča iskanju temeljnih značilnosti vesolja s pomočjo kozmoloških opazovanj, pove v petek opoldne.

Dr. Uroš Seljak je najbolj poznan po znanstvenih raziskavah s področja prasevanja, grozdenja galaksij, šibkega gravitacijskega lečenja in vpenjanja teh opazovanj v širšo zgradbo vesolja

V Ljubljani so se v teh dneh v okviru Svetovnega kongresa slovenskih fizikov zbrali naši fiziki in fizičarke, ki so se uveljavili na tujih univerzah in inštitutih. Med njimi slovenski strokovni javnosti predava tudi dr. Uroš Seljak, profesor fizike in direktor centra za astrofiziko na Univerzi Kalifornije v Berkleyju, ki je bil pred kratkim kot redni član sprejet v Nacionalno akademijo znanosti v Združenih državah Amerike.

“Trenutno standardni model še vedno dobro deluje in razloži vsa opazovanja. Upamo pa, da se nam v prihodnje zgodi kakšno presenečenje, zato raziskovanje vesolja in osnovnih delcev izvajamo v vseh smereh.”

V svojem profesionalnem življenju se posveča iskanju temeljnih značilnosti vesolja s pomočjo kozmoloških opazovanj, prepričan pa je, da smo Slovenci postavljeni na svetovni znanstveni zemljevid. Sodeluje z Nobelovci, a pravi, da raziskuje predvsem zaradi strasti.

“Slovenski znanstveniki se po usposobljenosti in strokovnosti kosajo s tujimi, tekma za akademske pozicije pa je močna povsod po svetu. Zdi pa se mi, da bi morali v Sloveniji še okrepiti sodelovanje med univerzo in industrijo. Mogoče bi lahko Slovenija postala mini Silicijeva dolina?”

 

Maja Ratej