V dopoldanskih športnih minutah se posvetimo prvi finalni tekmi državnega prvenstva za košarkarje, kolesarski dirki po Italiji in svetovnemu pokalu v športnem plezanju.

Na prelazu Gavia, ki bo najvišja točka tokratnega Gira, je štiri metre snega in zaplet s tem prireditelji še rešujejo

Na dirki po Italiji bo danes na vrsti druga vožnja na čas, a še prej moramo omeniti izjemen uspeh novinca v elitni kolesarski druščini. Tadej Pogačar je dobil dirko svetovne serije v Kaliforniji, kar je potrdil z dvignjenimi rokami v glavnini zadnje etape. Odločilno prednost si je član Emiratov privozil v petkovi kraljevski etapi. Na Giru pa je pred karavano nov izziv – posamična vožnja na čas s ciljem v San Marinu.

Prišla je nedelja, ko bodo slovenski ljubitelji kolesarstva znova bolj pozorno spremljali dogajanje na dirki po Italiji kot morda v zadnjih dveh, morda treh dneh. Prvi teden so prireditelji kolesarjem namenili kar pet dni z več kot 200 prevoženimi kilometri. Do konca v naslednjih dveh tednih bodo le še štirje takšni dnevi. Ko so se v karavani peljali mimo Apeninov, so tudi že videli visoke gore, ki jih čakajo od četrtka naprej. Na prelazu Gavia, ki bo najvišja točka tokratnega Gira, pa je v tem hipu štiri metre snega in zaplet s tem prireditelji še rešujejo.

Danes pa je pred nami drugi od treh kronometrov. Tudi najdaljši, dolg skoraj 35 kilometrov, s stalnim vzponom med Ricconejem ob Jadranski obali in San Marinom, ki bo Giro znova gostil po 21 letih. Primož Roglič je zelo razposajen. Vesel, da nima majice vodilnega in da nima preveč obveznosti, ki jih ne mara. Pred novim izzivom pa še vedno eden od glavnih favoritov za končno zmago.

Primož Roglič pred drugim kronometrom: “Poskušal bom narediti čim več, kar je mogoče iztisniti iz svojega telesa. Če mi to use, je to vse, kar lahko naredim.”

Zelo nerad je v teh dneh govoril o pomočnikih, ki jih ni z njim. Roberta Gesinka je izgubil že pred dirko. Laurensa de Plusa v petek, Giro je zapustil zaradi bolezni. Kako se bo vse skupaj poznalo v nizozemski vrsti Jumbo Visma?

Primož Roglič o izgubljenih pomočnikih: “Gotovo ni dobrodošlo, a tega se ne da spremeniti, tako pač je in to vzamemo.”

Eden od športnih direktorjev moštva, v katerem nastopa Primož Roglič, Jan Boven, nam je pod streho njihovega avtobusa, kjer smo se sinoči skrivali pred dežjem, razložil, kako gleda na to, ali so ravnali prav, da so načrtno predali majico vodilnega.

Športni direktor Jan Boven o izgubi rožnate majice: “To je težko reči zdaj, to bomo videli ob koncu. Zdaj majice nimamo in kar nekaj bremena smo se znebili. Videli bomo, kako se bo dirka razvijala.”

Lahko mu le pritrdimo, da bo to zagotovo tako, polovica dirke nas čaka šele v sredo. Glavnina višinskih metrov pa po naslednjem četrtku.

Dare Rupar, Val 202