Ime tedna

Največji “rajc” je lokacija

Ime tedna je Marjan Pipenbaher, glavni projektant enega od petih konstrukcijsko najzahtevnejših mostov v Evropi

PIPENBAHER
foto: Foto: Osebni arhiv/Marjan Pipenbaher

“Nisem si mislil, da bom ravno projektiral mostove. Spomnim se, da smo se že kot majhni fantje igrali tako, da smo delali modele iz papirja in meni je bil vedno večji užitek izdelava tega modela kot pozneje igra z njim.”

Marjan Pipenbaher je eden od najbolj priznanih evropskih projektantov mostov. Je glavni projektant mostu na polotok Pelješac, kar je, kot pravi, velika odgovornost. Za inovativne projektantske rešitve mostu je prejel tudi nagrado Jožefa Mraka, priznanje Inženirske zbornice Slovenije za inovativnost na področju graditve objektov. Most naj bi predvidoma zgradili do konca leta 2021, večji motnji pri graditvi sta jadranska jugo in burja, največji problem pa je potres.

“Objektu je treba tudi v primeru katastrofalnega potresa zagotoviti stabilnost.”

Most na Pelješac bo tudi eden od petih najlepših v Evropi, pravi Marjan Pipenbaher:

“Gradnja mostov ni samo graditev, ampak tudi kulturno dejanje. Izredno pomembno je, kako ti mostovi, te ogromne skulpture sedejo v prostor, živijo v tem sobitju.«

“Pelješac kljub veličini in ogromnosti – 70.000 kubičnih metrov betona, 65.000 ton jeklene konstrukcije – vseeno ostaja na neki način filigranski s temi šestimi piloni in tisto, kar je pomembno, je, da ne bo popolnoma dominiral temu prostoru.”

Kandidata sta bila še:

Milan Erič, akademski slikar, ilustrator in avtor animiranih filmov, ki je že desetletja eden od osrednjih akterjev na presečišču različnih umetniških likovno-vizualnih praks. Za izjemen ustvarjalen opus je prejel nagrado Riharda Jakopiča za življenjsko delo. 

Mojca Randl, ustanoviteljica in direktorica skupine Formitas, ki je že 30 let predana slovenskemu oglaševanju. Za kontinuiran prispevek k razvoju slovenske oglaševalske stroke je prejela nagrado Oglaševalska osebnost, priznanje upravnega odbora Slovenske oglaševalske zbornice.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).