Na dirki še Jan Polanc, Kristjan Koren in Grega Bole, najbližje Sloveniji v zadnjem tednu Gira

Uvodno prizorišče letošnje 102. kolesarske dirke po Italiji je Bologna. Slovito mesto s 400 tisoč prebivalci bo v soboto gostilo uvodno etapo – vožnjo na čas v dolžini osmih kilometrov z zaključnim vzponom na San Luco. Favoriti na papirju so znani, med njimi je tudi Slovenec Primož Roglič, končne odgovore pa bo dalo 3.579 kilometrov italijanskih cest v prihodnjih treh tednih.

Primož Roglič je poskrbel, da je letos pri nas zanimanje za kolesarsko dirko po Italiji takšno, kot še nikoli.

V Italiji je zanimanje tako ali tako vedno izjemno, glavni magnet je letos vnovič dvakratni zmagovalec Gira Vincenzo Nibali. Med glavne favorite zagotovo sodita še vsaj dve imeni, Nizozemec Tom Dumoulin in Britanec Simon Yates. Dva dneva pred začetkom so vsi favoriti še zelo mirni. Primož Roglič prihaja s popotnico treh zmag na treh dirkah v tej sezoni, blestel je predvsem v začetku meseca na dirki po Romandiji.

Primož Roglič je začel svoj drugi Giro. Za zdaj z mikrofonom. Novinarska konferenca in skoraj premajhna soba. @Val202 @kolesarskazveza pic.twitter.com/V3xFrY4Ct3

— Dare Rupar (@DareRupar) 9 May 2019

Primož Roglič dva dneva pred dirko po Italiji 2019: “Vse je potekalo optimalno, z dirko po Romandiji smo dobili potrditev, da smo dobro trenirali. Počutim se dobro, sem zdrav. To je glavna stvar, ki jo je treba ohraniti skozi celotne tri tedne. Nimamo se česa bati.”

Roglič bo na Giru nastopil drugič v karieri, letos boj za vrh ne bo več senzacija. Že približno sedem mesecev je znano, da je od letošnjih tritedenskih dirk prav italijanski Giro Rogliču najbolj pisan na kožo zaradi 60 kilometrov voženj na čas in zaradi klancev, katerih konfiguracija je drugačna kot na Touru.

Primož Roglič: “Tisti, ki bo lahko dobil to dirko, lahko dobi katero koli tritedensko dirko. Z vidika konkurence bo preizkušnja na zares zelo visoki ravni.”

Član nizozemskega moštva Jumbo Visma je le eden iz kvarteta Slovencev, ki bodo nastopili na letošnji izvedbi Gira. Na startu bodo še Jan Polanc v dresu Emiratov ter Kristjan Koren in Grega Bole v dresu Bahrajna. Slovenija torej nima le enega aduta. Jan Polanc, 27-letni kolesar moštva Emiratov, je natanko na današnji dan pred dvema letoma dobil etapo z vzponom na Etno, še dve leti prej je prav tako zmagal v Abetoneju.

Vincenzo Nibali, 34-letni Sicilijanec, je absolutno glavni magnet za občinstvo na Apeninskem polotoku. Pri 34 letih lahko postane najstarejši zmagovalec Gira, dvakrat ga je v svoji karieri že osvojil. Zanj bosta garala tudi dva Slovenca, Koren in Bole.

Zelo spoštljivo o konkurenci v vseh odgovorih. Tudi o Rogliču. Obenem pa popolno zaupanje v svoje moštvo z dvema Slovencema – Korenom in Boletom. @Val202 @kolesarskazveza pic.twitter.com/PhrNKVt68K

— Dare Rupar (@DareRupar) 9 May 2019

Velikega zanimanja je deležno tudi angleško moštvo Ineos, nekdanji Sky. Brez Chrisa Frooma in Gerainta Thomasa, ki se osredotočata na Tour, tudi brez poškodovanega Egana Bernala, bo letošnja dirka po Italiji za najmočnejše moštvo na svetu učna ura vzhajajočih zvezd. Glavni zvezdnik pred startom Gira je tako kar moštveni šef Sir Dave Brailsford.

V soboto se bo torej začel boj za slovito rožnato majico, Slovenija ima močna železa v ognju. Najbliže Sloveniji bodo kolesarji v sklepnem, najtežjem tednu letošnje dirke, ko bodo odločali o končnem vrstnem redu v Dolomitih nad Trevisom in Bellunom.

Igor Tominec