Ime tedna je postala Jana Kus Veenvliet, biologinja, ki se v Zavodu Symbiossis že vrsto let ukvarja z varovanjem narave.

Ime tedna je postala Jana Kus Veenvliet, biologinja, ki se v Zavodu Symbiossis že vrsto let ukvarja z varovanjem narave

Eno osrednjih področjih, ki Jano Kus Veenvliet zaposlujejo že več kot petnajst let, so invazivne tujerodne vrste:

"Nove tujerodne vrste bodo vedno prihajale, seveda pa je od našega ravnanja in sistema odvisno, ali bomo te nove vrste zaustavili nekje na začetku njihove poti, ali pa se bodo razširile in postale okoljski in gospodarski problem."

Ena takih rastlin, ki je v Sloveniji že zelo razširjena, je japonski dresnik, ki je v Evropo prišel kot okrasna rastlina. Preden smo ugotovili, kako zelo invaziven je, je bil razglašen celo za najboljšo in najlepšo vrtno rastlino:

"Če ga opazimo na začetku, se ga da enostavno odstraniti z ruvanjem, takoj ko se ukorenini, pa je odstranjevanje zelo zahtevno."

Med živalskimi vrstami se je veliko govorilo o azijskem sršenu, ki se je prvič pojavil v Franciji, zdaj pa je tudi že v Italiji:

"Zelo verjetno je, da bo ta vrsta prišla v Slovenijo. Problem pri azijskem sršenu je, da napadajo čebele. Je pa tudi pik lahko zelo neprijeten."

Gozdarski inštitut Slovenije je skupaj s partnerji, med katerimi je tudi Zavod Symbiossis, leta 2016 začel boj proti tujerodnim invazivnim rastlinam v gozdu s posebnim projektom Life Artemis. Ob tem so pripravili tudi aplikacijo, ki deluje na spletni strani invazivke.si pa tudi kot mobilna androidna aplikacija.

Kandidata sta bila še:

Lada Lištvanova, prva gluha režiserka za gledališče in film v Sloveniji. V sklopu pobude Gledališki tolmač – Društva gluhih in naglušnih Ljubljana je v znakovni jezik gluhih prevedla štiri gledališke predstave, tolmače pa pripravila za živo tolmačenje predstav v znakovni jezik.

Marko Brdar, mednarodno uveljavljen direktor fotografije, ki je za svoje delo prejel številna domača in tuja priznanja. Za kratki igrani film Poslednji dan Rudolfa Nietscheja v režiji Blaža Kutina so mu nagrado iris podelili tudi pri Združenju filmskih snemalcev Slovenije.

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).

Rok Kužel