Instant zvezdniki, tehnološki nadzor, selfiji ter novodobni spletni voajerizem in ekshibicionizem so nekateri glavni motivi knjige Videni, ki jo je na ogled postavil avtor antropolog dr. Dan Podjed. Gre za antropološko raziskavo spletnih fenomenov, v kateri tudi skozi lastne zgodbe in anekdote raziskuje, kako se naše obnašanje na spletu vključuje v širši družbeni kontekst in kakšne posledice ima to obnašanje za naše medosebne odnose. Sprašuje se o novodobnem razkazovanju na spletnih družbenih omrežjih, s katerim dopuščamo vpogled v našo intimo in zasebnost množici prijateljev ali anonimnežev ter hkrati represivnim organom in tehnološkim gigantom dajemo kupe podatkov o našem načinu življenja.

Pogovor z antropologom dr. Danom Podjedom o tem, da v sodobnem svetu morda sploh ne obstajamo, če nas nihče ne vidi

Instant zvezdniki, tehnološki nadzor, selfiji ter novodobni spletni voajerizem in ekshibicionizem so nekateri glavni motivi knjige Videni, ki jo je na ogled postavil avtor antropolog dr. Dan Podjed z Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU. Gre za antropološko raziskavo spletnih fenomenov, v kateri tudi skozi lastne zgodbe in anekdote raziskuje, kako se naše obnašanje na spletu vključuje v širši družbeni kontekst in kakšne posledice ima to obnašanje za naše medosebne odnose.

“Kombinacija socialnih omrežij in orodij za nalaganje svojih videoposnetkov na splet je ubijalska. To je ključen trenutek v zgodovini človeštva – bistveno bolj smo omreženi, hkrati pa izjemno očarani z lastno podobo.”

Sprašuje se o novodobnem razkazovanju na spletnih družbenih omrežjih, s katerim dopuščamo vpogled v našo intimo in zasebnost množici prijateljev ali anonimnežev ter hkrati represivnim organom in tehnološkim gigantom dajemo kupe podatkov o našem načinu življenja.

“Pojem zasebnosti, ki smo ga utrjevali dve stoletji, se zdaj spet razblinja. Zasebnost smo bili pripravljeni razprodati dobesedno za drobiž. Za sledilne naprave v naših žepih celo plačujemo.”

Jan Grilc