Govori pet jezikov, študira politologijo in zgodovino, trenira boks, navija za nogometnega četrtoligaša, posluša posebno muziko, s katalonskimi otroki je uprizorila Pekarno Mišmaš. Helena Gené Škrabec od rojstva živi v Barceloni, poletja pa preživlja v Ribnici. S slovensko Katalonko oziroma katalonsko Slovenko sta se srečala Luka Hvalc in Jan Grilc.

Helena Gené Škrabec od rojstva živi v Barceloni, poletja pa preživlja v Ribnici. Trenira boks, navija za četrtoligaša, Evropsko unijo pa bi obrnila na glavo

Govori pet jezikov, študira politologijo in zgodovino, trenira boks, posluša posebno muziko, s katalonskimi otroki je uprizorila Pekarno Mišmaš. Helena Gené Škrabec od rojstva živi v Barceloni, poletja pa preživlja v Ribnici. Evropsko unijo bi obrnila na glavo: “Ni v evropskem interesu, da bi se Katalonija odcepila. Več problemov prinese odcepitev, kot pa če nas tu in tam malo pretepejo.”

“Vedno sem bila za neodvisnost Katalonije. Zdaj se bojim, da se ne bo nič spremenilo. Še bolj bi se morali mobilizirati ljudje na cesti, ker politiki nimajo pravega interesa.”

Helena je tudi nogometna navdušenka. A ne nad Messijem in njegovo veliko Barcelono. “Navijam za majhen klub iz četrti Sant Andreu. Zagovarjamo idejo, da v nogometu ni rasizma in da mora biti nogomet dosegljiv prav vsem. Zaradi dragih kart so tekme Barcelone večini žal nedosegljive.”

Luka Hvalc