Aktualno

Vse potopljene ladje so rešene

Že dve leti skupaj ustvarjajo raziskovalno-gledališki projekt Starci. Dva režiserja in sedem veličastnih o Starcih, staranju in starosti

20181206_115935
foto: Tatjana Pirc

V teh dneh živimo v navidezni pravljici, v kateri gledamo lučke, živimo srečno in zadovoljno, sedimo ob obloženih mizah v krogu svojih najbližjih. Pa ni povsod tako. Starci, sedem veličastnih in dva režiserja, so Tatjani Pirc pripovedovali o starosti in staranju, za to priložnost pa tudi o božiču.

Pred dvema letoma sta režiserja Hana Vodeb in Tin Grabnar v okviru rezidenčnega programa Gledališča Glej v središče svojega projekta Starci postavila staranje. Na avdiciji sta izbrala sedem starejših, s katerimi sta ustvarila že dve predstavi. Na odru se Starci spominjajo, razkrivajo svoje strahove in pogum, soočajo se sami s seboj in s svetom, ki starosti ni naklonjen. Starci: Vanja Matijevec, Majda Lekše, Stanka Škodič, Irena Butoln, Vesna Škreblin, Jože Drabik in Jožica Hribar.

Veliko starih se umika v svoj svet. Morda zato, ker nočejo biti v nadlogo svojim otrokom.” – Jožica Hribar

Režiser Tin Grabnar: ”Pozabljamo na družbeno vlogo starostnikov. Gledališče je prostor, v katerem naj bi se takšne družbene teme razpirale.” Režiserka Hana Vodeb dodaja: ”Ne vem, zakaj bi starejše odrivali na obrobje, če so tako izkušeni?”

Mladost je neprijetna večkrat kot starost.” – Vanja Matijevec

‘V starosti so vse potopljene ladje rešene. Mnenje drugih me sploh ne zanima.” – Majda Lekše

Stanka Škodič: ”Sploh ne razmišljam, da sem že stara, čeprav grem že osmemu križu naproti. Odmislim negativne stvari in moje telo je zato bolj zdravo. In naj bo zdravo do smrti, meni bo tako v redu!