Reakcija

Tatovi avtomobilov uporabljajo vse bolj napredno tehnologijo

Z uporabo elektronskih naprav so tatovi uspeli prevarati tudi sistem brezkontaktnih ključev

photo_227961_20101221_4
foto: Arsen Perič/Bobo

Odkar obstajajo avtomobili, so stalnica tudi tatovi vozil. Proizvajalci ves čas poskušajo uvajati varnostne sisteme, ki bi tatovom otežili ali preprečili kraje, a tudi tatovi se poslužujejo vedno novih tehnologij. “Storilci so se prilagodili, ne uporabljajo več kladiv, izvijačev in klešč, zdaj med njihovo opremo sodijo tudi elektronski pripomočki, s katerimi zaobidejo serijski sistem varovanja vozila,” pravi Dejan Garbajs, vodja Sektorja za splošno kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije.

Pred začetkom glavne turistične sezone, ko se z avtomobili lahko znajdemo tudi na bolj izpostavljenih mestih od domače garaže, velja ohraniti v mislih, da desetina ukradenih avtomobilov izgine v tujini. Najnovejše tehnologije, ki jih uporabljajo tatovi, pa ogrožajo tudi moderne avtomobile, sploh tiste, ki uporabljajo sistem pametnega ključa.

Nove priložnosti so tatovi našli tudi ob uvedbi tako imenovanega sistema “keyless”, torej sistema brezkontaktnih ali pametnih ključev, ki vozniku omogoča, da odklene in prižge avtomobil, ne da bi ključ vzel v roke. Ključ se z avtomobilom sporazumeva daljinsko, ko je v bližini avtomobila, se vrata odklenejo, avtomobil pa prižgemo s pritiskom na gumb. “Z dvema elektronskima pripomočkoma storilci povečajo radij delovanja brezkontaktnega ključa, odklenejo avto in se odpeljejo,” razlaga Dejan Garbajs.

“Če imate brezkontaktni ključ ob vratih ali oknu vašega doma, lahko storilci od zunaj poskenirajo signal ključa in ukradejo avtomobil.” – Dejan Garbajs, Policija

O tem v Reakciji spregovorijo Dejan Garbajs (Policija), Damir Dragar (Zavarovalnica Triglav) in Andrej Brglez.