Ekskluzivni pogovor z nekdanjim slovenskim selektorjem Igorjem Kokoškovom, ki je po naslovu evropskega prvaka s Slovenijo krenil na samostojno trenersko pot v Phoenixu. Postal je prvi tuji glavni trener v ligi NBA.

Ekskluzivni pogovor z Igorjem Kokoškovom, ki je po naslovu evropskega prvaka s Slovenijo postal prvi tuji glavni trener v košarkarski ligi NBA

Nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance Igor Kokoškov je prejšnji teden vodil svojo prvo tekmo v vlogi glavnega trenerja ekipe Phoenix Suns. S tem je postal prvi evropski trener, ki vodi moštvo v ligi NBA, na prvi tekmi pa se je Phoenix pomeril prav z Dallasom Luke Dončića. V spominu Kokoškova pa še vedno močno ostaja zlata medalja na evropskem prvenstvu, ki jo je lani osvojil z našo reprezentanco.

Sezona se je za Kokoškova in njegovo zasedbo začela zelo dobro, zmaga nad Dallasom je bila sploh prepričljiva. Njegovi izbranci so bili zelo natančni od daleč in tako nevtralizirali vse poskuse Dallasa. Kokoškov se zadnjega poletja zelo rad spomni in tudi na Luko Dončića ga vežejo lepi spomini.

Moram biti pazljiv, ker ni več moj igralec. Ko govorim o njem, se vedno spomnim tudi na svojega sina Luko. Ob Dončiću imam samo najlepše spomine. Trenutki, ki sem jih doživel s slovensko ekipo, so nepozabni, pomnil jih bom do konca življenja. Kar doživljam tu v Phoenixu, je tudi delno posledica našega uspeha in vsega, kar smo skupaj storili. Ko vidim Luko, se dobro spomnim poletja 2017.
– Igor Kokoškov

Ko se je Kokoškov lani poslovil s slovenske klopi, so na košarkarski zvezi zagotavljali, da bo še naprej ostal povezan z reprezentanco, le da v močno zmanjšanem obsegu – kot svetovalec. Kokoškov je potrdil, da se redno pogovarja s slovenskim strokovnim štabom, zdajšnje stanje, ko so evropski prvaki ostali brez možnosti za svetovno prvenstvo, pa komentira takole:

Ves čas spremljam, kaj se dogaja, in sem kot prijatelj v stiku z Radom Trifunovičem, Jako Lakovičem in drugimi ljudmi na košarkarski zvezi. Spremljal sem vse tekme. Težko je ostati na ravni, ki smo jo dosegli. Zdaj so pričakovanja visoka, da bo reprezentanca še naprej zmagovala, težava pa je, da zasedba nikoli ni bila popolna. Ne bi govoril o imenih, a vsak igralec se ekipi, kot je Slovenija, zelo pozna. Veliko mladih igralcev čaka na svojo priložnost in v naslednjih treh letih, ko bo Slovenija še vedno evropski prvak, se je treba osredotočiti nanje. Ves čas smo v stiku, sem delno njihov svetovalec. Organizacijsko in strokovno so v dobrih rokah in mene pri tem sploh ne potrebujejo.”
– Igor Kokoškov

Zdaj so misli srbskega strokovnjaka povsem pri ligi NBA, Mojci Breskvar, ki se je z njim pogovarjala onstran Atlantika, je zaupal tudi, koliko besede je imel pri izboru na naboru NBA, jasno pa ni šlo mimo sklepne misli, vezane na Luko Dončića.

Matej Hrastar