Vrsto let je pridobivanje znanja o pravilnem oživljanju in drugih nujnih stanjih (za laike, a tudi za profesionalce vseh vrst,) potekalo na zelo preprostih učnih lutkah, bolj znanih kot "Ančke". Zdaj pa sodoben, mobilni simulacijski center ponuja povsem drugačen način poučevanja. Tečajniki "oživljajo" izjemno realistične lutke, ki so delo z oskarjem nagrajenih holivudskih profesionalcev, uporabljajo profesionalni enako učno opremo in tudi s pomočjo virtualne realnosti vajo doživijo kot resničen dogodek. Simulacijski center je bil v ZD Ljubljana zasnovan in domišljen predvsem za zaposlene v zdravstvu, zdaj pa vrata odpira tudi laikom. Ker gre za mobilno enoto, 9m dolgo avtomobilsko prikolico, jo je mogoče odpeljati v še tako zakoten kraj. Zato bodo dobesedno nepozabni tečaji temeljnih postopkov oživljanja potekali tudi v krajih, kjer ljudje s srčnim zastojem takrat, ko bo šlo zares, pravočasne pomoči reševalcev najbrž ne bodo dočakali.

Sodoben, mobilni simulacijski center ponuja moderen način poučevanja

Vrsto let je pridobivanje znanja o pravilnem oživljanju in drugih nujnih stanjih (za laike, a tudi za profesionalce vseh vrst) potekalo na zelo preprostih učnih lutkah, bolj znanih kot Ančke.

Tečajniki pa v novem simulacijskem centru “oživljajo” izjemno realistične lutke, ki so delo z oskarjem nagrajenih hollywoodskih profesionalcev, uporabljajo profesionalno enako učno opremo in tudi s pomočjo virtualne realnosti vajo doživijo kot resničen dogodek.

Simulacijski center je bil v ZD Ljubljana zasnovan in domišljen predvsem za zaposlene v zdravstvu, zdaj pa vrata odpira tudi laikom. Ker gre za mobilno enoto, devet metrov dolgo avtomobilsko prikolico, jo je mogoče odpeljati v še tako zakoten kraj. Zato bodo dobesedno nepozabni tečaji temeljnih postopkov oživljanja potekali tudi v krajih, kjer ljudje s srčnim zastojem takrat, ko bo šlo zares, pravočasne pomoči reševalcev najbrž ne bodo dočakali.

Več informacij o centru najdete na njihovi spletni strani. https://sim.zd-lj.si/index.php/sl/

Mi pa vas ob tem opozarjamo na svetovni dan oživljanja, ki bo prihodnji teden, in kot vselej oktobra vas tudi letos vabimo na brezplačne tečaje oživljanja po vsej Sloveniji, ki jih organizirajo SloRS in RKS s partnerji. Seznam najdete tukaj: http://slors.szum.si/svetovni-dan-ozivljanja-2018/

Pozitivnih primerov oživljanja v Sloveniji sicer ne manjka:

 

Jana Vidic