Znojenje je povsem normalen in zdrav pojav, kljub temu pa je z njim včasih težko živeti. Njegova osnovna naloga je ohranjanje primerne telesne temperature, ki jo telo uravnava z izhlapevanjem tekočine s kože. Zakaj ob tem včasih neznosno smrdi, kako se proti temu boriti, kaj je zdravo potenje in kaj terja pomoč zdravnikov? V Ambulanti 202 smo tokrat prepletli izkušnje poslušalcev in nasvete dermatovenerologije Katarine Šmuc Berger iz Splošne bolnišnice Izola.

Ta zelo natančen telesni mehanizem pripomore tudi k temu, da lahko prijemamo stvari in da pritegnemo (pravega) partnerja

Dva do pet milijonov žlez znojnic imamo ljudje in njihova najpomembnejša naloga je ohranjanje primerne telesne temperature. A ta zelo natančen telesni mehanizem pripomore tudi, da lahko prijemamo stvari in da pritegnemo (pravega) partnerja. Kljub temu pa je z znojenjem včasih težko živeti. Kako se boriti s prekomernim znojenjem in njegovimi vonjavami, so aluminijeve soli v antiperspiratih res škodljive, kako učinkovita je uporaba botoxa in kdaj je potrebna zdravniška pomoč, bo pojasnila Katarina Šmuc Berger, specialistka dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Izola.

Jana Vidic, Mateja Brežan, Uršula Zaletelj