Je kitara, ki pooseblja rock'n'roll, blues, jazz in ostale glasbene zvrsti, ime pa ji je kar po znamki; ne glede na model, barvo ali leto izdelave, pravijo ji Gibsonka. Zlasti prelomno je bilo leto 1952, ko je ameriški glasbenik Les Paul izdelal električno kitaro, kot jo poznamo še danes. Pionir električnega zvoka, tedaj eksperimentalni umetnik, je izumil prepoznavni ton, ki je pozneje plemenitil najbolj znane glasbene stvaritve.

Je kitara, ki pooseblja rock'n'roll, blues, jazz in ostale glasbene zvrsti, ime pa ji je kar po znamki; ne glede na model, barvo ali leto izdelave, pravijo ji Gibsonka

Pred skoraj 130 leti je Orville Gibson začel prodajati svoje inštrumente, izdelane v enosobni delavnici v Michiganu. Mandoline so bile bolj trpežne od ostalih in zato idealne za masovno proizvodnjo. Čeprav se je gospod Orville kmalu poslovil, je njegovo podjetje raslo, kmalu so začeli izdelovati bendžo in električne kitare. Proizvodnja se je nekoliko upočasnila le med drugo svetovno vojno, pa še to zaradi pomanjkanja surovin – lesa in kovine. Takrat naj bi kitare izdelovale ženske in jih naredile 25.000, čeprav pri podjetju te navedbe še danes zanikajo in trdijo, da so jih izdelovali upokojeni možje.

Zlasti prelomno je bilo leto 1952, ko je ameriški glasbenik Les Paul izdelal električno kitaro, kot jo poznamo še danes. Pionir električnega zvoka, tedaj eksperimentalni umetnik, je izumil prepoznavni ton, ki je pozneje plemenitil najbolj znane glasbene stvaritve.

Kitara Gibson je zvok Memphisa, epicentra bluesa. Nanjo je igral B.B. King, ki je svoje – večinoma črne Gibson kitare – poimenoval Lucille. Nanjo je brenkal kralj rock’n’rolla Elvis Presley, svojo rdečo Gibson kitaro je oboževal tudi Jamajčan Bob Marley. Roker Slash je celo dejal, da ni boljšega električnega zvoka od kitare Gibson. 

@andrejkaroli jutro na kitare je dobro jutro. Hvala @Val202

— Derek Stork (@JazStrk) May 16, 2018

@andrejkaroli @Val202 Tole kitarsko jutro je pravi balzam za dušo. #guitar

— Niko Pecovnik (@pecovniko) May 16, 2018

Andrej Karoli