Ime tedna je postal Štefan Čelan, najbolj zaslužen, da so po 10 letih prizadevanj ptujske regije in Slovenije obhode kurentov pri UNESCU vpisali na seznam nesnovne kulturne dediščine. Kurenti so tako postali del svetovno pomembnih zakladov človeštva.

Ime tedna je Štefan Čelan, najbolj zaslužen, da so po 10 letih prizadevanj obhode kurentov pri UNESCU vpisali na seznam nesnovne kulturne dediščine

Ime tedna je postal Štefan Čelan, najbolj zaslužen, da so po 10 letih prizadevanj ptujske regije in Slovenije obhode kurentov pri UNESCU vpisali na seznam nesnovne kulturne dediščine. Kurenti so tako postali del svetovno pomembnih zakladov človeštva. "Prizadevali smo si obuditi praspomin in kurente vpisati kot obred. Gre za prastaro obredje, ki si želi dvigniti zavedanje, da je človek le kamenček v univerzumu."

"Ko kurent pride k hiši, ima na sebi 40 kilogramov. Njegov osnovni namen je, da vas osreči, zaželi zdravje, prinese medsebojno razumevanje ... Ali niso to plemeniti nameni?"

Poudarja, da se s tem odpira svetovna zakladnica znanja, v kateri bomo lahko komunicirali z različnimi, tudi znanstvenimi javnostmi. "UNESCO nam ne določa pravil, gre za dokument časti."

"Pri nas je normalno, da vsi tisti, ki nosimo kurenta v sebi, del svojega letnega dopusta namenimo kurentovanju. Veliko nas je takih."

Kandidata sta bila tudi:

Andres Valdes, slovensko-kubanski pantomimik in pedagog, ki je tej umetnosti posvetil svoje življenje. Je dobitnik nagrade za izjemni prispevek k umetnosti pantomime, ki jo podeljuje Svetovna organizacija za pantomimo.

Miran Hladnik, literarni zgodovinar in eden najbolj zaslužnih, da je na spletu prosto dostopen obsežen korpus del slovenskih književnikov. Za svoja prizadevanja pri ohranjanju nacionalne pisne kulturne dediščine je prejel Trubarjevo priznanje.

Glasujem za ime tedna ...

Rezultati

Za poslano SMS sporočilo smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, kakor tudi zgodbe otrok v stiski, smo zbrali tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Rok Kužel