Kako reagirati, ko vas nekaj piči, ožge ali ugrizne, zakaj so alternative po navadi slaba odločitev in kdaj poiskati pomoč zdravnika?

Kako reagirati, ko vas nekaj piči, ožge ali ugrizne, zakaj so alternative po navadi slaba odločitev in kdaj poiskati pomoč zdravnika?

Poletni čas brezskrbnosti in uživanja na počitnicah lahko hitro pokvari bližnje srečanje s kakšno nadležno žuželko ali živaljo, ki za obrambo uporablja toksine. V morju jih na neprevidne plavalce ne preži prav veliko, ampak srečanje z meduzo, kakšnim ožigalkarjem ali strupeno ribo, kot je recimo morski pajek, ni tako redko. Na kopnem je verjetnost, da nas bo kaj pičilo ali ugriznilo, večja: se, čebele, obadi, komarji, pajki in še kaj bi se našlo.

“Morska voda, vinski kis in alkoholni obkladki so najbolj učinkoviti pri srečanju z meduzo. Nisem še zasledil, da bi urin pomagal.” – Toksikolog, dr. Miran Brvar

Največkrat se konča brez zapletov, a ob burnejšem odzivu telesa je treba poiskati zdravniško pomoč. Pogosto so si nasveti, ko nas kaj piči ali ožge, diametralno nasprotni – eden izmed navzočih predlaga vroč obkladek, drugi ledenega, tretji kremo, četrti olje, peti zdravila, šesti zelenjavo, urin, cigareto in tako naprej.

Kaj storiti, ko osa piči v jezik ali grlo? Zaželeno je, da pacient pride do zdravstvene institucije, saj lahko hitr pride do vnetja sluznice iz ožanja dihalnih poti. Klaritin bo takoj pomagal, a treba je poiskati zdravniško pomoč.

“Ko vas piči morski pajek, je rano najbolje spirati z vročo vodo. Zdravila ni, zdravnik lahko le lajša bolečino. Strup ni smrtno nevaren.”

Posameznik pa obenem mora vedeti, kateri alternativni pristopi so učinkoviti in kateri privlečeni za lase.

“Proti pikom os in čebel ne pomaga ugašanje cigaret na tem delu telesa. Želo je treba odstraniti, pik pa je v vsakem primeru boleč. Čebula, paradižnik, aspirin in ostale alternative ne držijo!” – alergolog dr. Renato Eržen

Čebelji strup je v nekaterih primerih celo bolj strupen od sršenjega, je pa res, da pik slednjega bolj boleč, saj bolečih snovi preko strupa vbrizga več.

Miha Švalj