Kljub številnim kampanjam in opozorilom zdravstvenih organizacij, število okuženih s spolno prenosljivimi okužbami nenehno raste. Dodatna težava je, da njihovi povzročitelji virusi postajajo odpornejši, zato je vse več okuženih tudi z nekdaj že premaganimi boleznimi kot sta sifilis in gonoreja.

O novem pohodu spolno prenosljivih bolezni, stigmah, povezanih z njimi, testiranjih in preprečevanju širjenja okužb

Kljub številnim kampanjam in opozorilom zdravstvenih organizacij se število okuženih s spolno prenosljivimi okužbami ves čas povečuje. Dodatna težava je, da njihovi povzročitelji virusi in bakterije postajajo odpornejši, zato je vse več okuženih tudi z nekdaj že premaganimi boleznimi, kot sta sifilis in gonoreja. Gonokok, ki povzroča zadnje omenjeno, je že sredi prejšnjega stoletja začel postajati imun na priporočene antibiotike, rdeči alarm pa je po besedah dr. Mojce Matičič z infekcijske klinike UKC Ljubljana prižgal mutirani virus izpred nekaj let.

“Več kot polovica okuženih žensk ima gonorejo, za katero sploh ne ve, saj nima bolezenskih znakov.”

Medtem ko se spolne bolezni, za katere se je zdelo, da so stvar preteklosti, znova vračajo, pa se žal ne manjša niti število okužb s “sodobnejšo” okužbo z virusom HIV. Vsako leto se pri nas na novo okuži vsaj približno 50 ljudi, okužba pa se širi tudi zato, ker se ljudje ne testirajo pravočasno. Čeprav se je mogoče za viruse HIV, hepatitis B in hepatitis C povsem brezplačno in tudi anonimno testirati vsak ponedeljek na kliniki za infekcijske bolezni v Ljubljani. Te okužbe se namreč lahko dokažejo z odvzemom krvi, medtem ko se za druge preverja z odvzemom brisa morebitno okuženega dela telesa. Kako poteka tako brezplačno testiranje, pa predstojnik katedre za infekcijske bolezni in epidemiologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani dr. Janez Tomažič: “Zelo smo poenostavili postopek. Radi bi dosegli, da ne bi bilo nikomur nerodno.

“Stigma AIDSA v družbi je posebna, je med najbolj izrazitimi. Okuženi redko povejo svoji okolici.”

Spletna aplikacija za prepoznavanje in informiranje o spolno prenosljivih okužbah

Jana Vidic, Matevž Polajnar