Med Maji in sateliti

Dr. Aleš Marsetič je član arheološke odprave v Mehiko in sodeluje pri graditvi slovenskega satelita; zanima ga, kako se preteklost zliva v prihodnost

Člani odprave v Mehiko pred majevskim zoomorfnim portalom.
foto: Osebni arhiv

Zanimata ga dve raziskovalni skrajnosti: brskanje po zemlji in gledanje v nebo oziroma z neba. Dr. Aleš Marsetič se je pred kratkim vrnil iz Mehike, kjer je bil član arheološke odprave dr. Ivana Šprajca, ki že vrsto let odkriva vznemirljivo življenje majevskega ljudstva: “V prejšnjih sezonah smo odkrili veliko mesto Chactún in še dve mesti. Tokrat smo posneli območje okoli teh treh mest in skušali najti morebitne povezave med njimi. Zanima nas tudi, kako so v teh majevskih mestih živeli navadni ljudje, ne samo elita, in kako so preoblikovali površje.”

Dr. Marsetič je geodet, specialist za fotogrametrijo v daljinskem zaznavanju. Sodeluje pri graditvi prvega slovenskega satelita, na Japonskem je skupaj s sodelavci dobil prvo nagrado za zasnovo satelita za opazovanje višine oblakov. Je dobitnik srebrnega znaka ZRC SAZU. Njegovi raziskovalni dosežki na področju geometričnih popravkov podatkov daljinskega zaznavanja niso samo primerljivi s tujimi, temveč jih lahko označimo za inovativne na svetovni ravni.

“Tudi med dopustom me zanimajo kultura, arheologija, zgodovina … V Sloveniji si rad ogledam gradove, tudi vasi. Zanima me, kako se preteklost zliva v prihodnost.”

Aleš Marsetič pregleduje sestavljanje kamere slovenskega satelita.

foto: Osebni arhiv