Skrb za želve na Šrilanki

foto: Veronika Gnezda

S 1340 kilometrov dolgo in predvsem peščeno obalo je Šrilanka, otoška država v Indijskem oceanu, pravi kraj za gnezdenje želv. Kraj že, ki pa za želve nikakor ni tudi raj.

“Na Šrilanki imamo 5 vrst želv. Najpogostejša je orjaška črepaha, največja pa usnjača, ki zraste tudi do treh metrov in doseže 750 kilogramov.”

Na Šrilanki imajo pet vrst morskih želv in samice teh svoja jajca odlagajo na plažah v topli in mehki mivki. Čeprav lahko posamezna samica hkrati odloži tudi 150 jajc, le malo malih želvic pride do morja in sploh preživi do odrasle dobe. Podatek je, da na tisoč želv le ena. Nanje poleg naravnih sovražnikov preži tudi človek. Želvja jajca so dragocena za črni trg, v Aziji so pogosti želvje juhe in modni dodatki iz želvjih delov.

A na srečo obstajajo domačini, ki jim ni vseeno zanje. Takšen je tudi Dudley Perera, ki na obali Kosgode na jugozahodnem delu otoka že skoraj tri desetletja vodi zavetišče in projekt za ohranitev želv Kosgoda Sea Turtle Conservation Project

“Želve je treba zaščititi. Ne moremo jih zadrževati v bazenih in kazati turistom, jih spuščati v morje, ko je dan in s tem služiti. To ni dobro.”