Tudi majhna scena rodi samosvoje zvoke

New York ostaja popularno in komercialno središče džeza, a druga mesta pospešeno narekujejo njegov razvoj. Mladi glasbeniki v krajih, kot sta Filadelfija in Čikago, kjer medgeneracijska izmenjava uspeva tudi zunaj akademskih tal, združujejo uveljavljene regionalne vzorce s širokim naborom vplivov prek črnskega glasbenega kanona in celotnega sveta. To je jasno in glasno predvsem v mestu angelov, v katerem saksofonist Kamasi Washington vodi pohod na nacionalno sceno.

Joni Sledge, druga najstarejša sestra hit pop disko skupine Sister Sledge, je umrla. Žalostno novico je včeraj svetu sporočil tiskovni predstavnik skupine. Joni je umrla v petek popoldne na svojem domu v Phoenixu v Arizoni. Vzrok njene smrti ni bil razkrit. Skupina, ki je nastala leta 1971 in izdala kar nekaj hitov, kot so He’s the Greates Dancer, We Are Family, Frankie in druge, je skupaj nastopila leta 2015, naslednji koncert pa naj bi imeli čez dober mesec v Los Angelesu.

Še en velik glasbenik nas je zapustil v preteklem tednu. Dave Valentin, z grammyjem nagrajeni džezovski flavtist, je umrl v sredo v Bronxu star le 64 let. Smrt naj bi bila posledica zapletov med kapjo in Parkinsonove bolezni. Rojen v Bronxu, portoriškim staršem, je Dave igral kongo in čimbale profesionalno že pri kar desetih letih.

Kot najstnik se je zaljubil v igralko flavte, zato je njegova glasbena pot spremenila smer, in da bi jo osvojil, se je tudi sam lotil flavte. Bil je samouk in pozneje postal eden od najpomembnejših flavtistov latinskega džeza.

Za to je tudi prejel številne nagrade, med drugim že prej omenjenega grammyja leta 2003 za album The Gathering v zasedbi Carribean Jazz Project. Ta nedvomno ploden glasbenik je leta 2012 končal kariero, po tem ko je doživel prvo kap. Okreval je v najetem bungalovu v Bronxu, saj je bil brez prihrankov in zdravstvenega zavarovanja prisiljen zateči se po pomoč k ljudem in njihovim donacijam. Sčasoma se je preselil v sanatorij, kjer pa se je njegova življenjska pot v sredo končala.