Velika zmaga slovenske reprezentance nad Finsko odpira vrata do evropskega prvenstva prihodnje leto v Nemčiji. Slovenija se utrjuje v vodstvu svoje skupine, skupaj z Dansko se je odlepila od Finske in Kazahstana. Štiri točke naskoka ima pred ekipama na tretjem oziroma četrtem mestu. Do konca so ostali še trije krogi.

Mineva štirinajst let od zadnjega preboja na veliko tekmovanje, ekipa podkasta Žoga je okrogla odkriva vzporednice med to reprezentanco in tisto, ki je odšla v Južno Afriko. Obe ekipi igrata v postavitvi 4−4−2, odlično sta se v konici ujela Benjamin Šeško in Andraž Šporar kot tedaj Milivoje Novaković in Zlatko Dedić.

V vezni vrsti je ustvarjalnejši igralec na desni strani, tedaj Valter Birsa, zdaj Petar Stojanović, na levi pa bolj pragmatičen Jan Mlakar oziroma pred leti Andraž Kirm.

Zadnja vrsta ima močno vodjo, Boštjana Cesarja oziroma Jako Bijola, v vratih pa je eden najboljših, Samir Handanović oziroma Jan Oblak.

Za nameček je Slovenija tedaj izjemno jesen zaznamovala z visoko domačo zmago nad neposrednim konkurentom. Leta 2009 je v Ljudskem vrtu premagala Poljsko s 3:0, letos pa v Stožicah Finsko z istim izidom.

O tem in o izjemnih posameznikih na tekmah ter o trenerskih rošadah v Prvi ligi. Šimundža je spet v Mariboru, njegov predhodnik Krznar je zamenjal Riero v Celju, Henriques pa ni več trener Olimpije, se pogovarjajo nekdanji igralec največjih slovenskih klubov Denis Šme ter iz radijskega športnega uredništva Boštjan Janežič, Jože Pepevnik, Marko Cirman in voditelj Luka Petrič.

Luka Petrič