V Vročem mikrofonu tokrat o napovedanih podražitvah energentov. Zelo odmevna je bila napoved največjega slovenskega trgovca z energenti Petrola, da bo prvega decembra občutno dvignil cene električne energije in zemeljskega plina. Temu naj bi sledili tudi drugi ponudniki energentov na slovenskem trgu. Obenem se na maloprodajnem trgu že odražajo tudi naraščajoče cene surove nafte na borzah. V Sloveniji je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z 1,490 evra za liter ali več dosegla najvišjo raven. Je Slovenija res na varni strani, kot je bilo slišati pretekli teden, in ali je rešitev zamenjava dobavitelja električne energije? Z dr. Nevenko Hrovatin z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani se je pogovarjal Rok Kužel.

Je Slovenija pri zvišanju cen energentov res na varni strani, kot je bilo slišati pretekli teden, in ali je rešitev zamenjava dobavitelja električne energije?

Največji slovenski trgovec z energenti Petrol je napovedal, da bo prvega decembra občutno dvignil cene električne energije in zemeljskega plina. Temu naj bi sledili tudi drugi ponudniki energentov na slovenskem trgu. Obenem se na maloprodajnem trgu že kažejo tudi naraščajoče cene surove nafte na borzah. V Sloveniji je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah z 1,490 evra za liter ali več dosegla najvišjo raven. Dr. Nevenka Hrovatin z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani:

"Gre za to, da imamo nekoliko nenavadno okrevanje po zadnji zdrastveni krizi, in sicer zato, ker je to okrevanje hitrejše. Običajno se pri krizah pričakuje, da globlje ko so, dlje časa traja okrevanje. Mi smo imeli precejšen upadec gospodarske rasti, vendar naj bi že v koncu letošnjega leta prišli na predkrizno raven za gospodarsko dejavnost."

Vzrok za to so bile tudi prekinitve dobavnih verig, proizvodnja ni mogla več slediti povpraševanju, tudi cene ladijskega transporta so se celo povečale za devetkrat. Potem pa je nastopila še energentska kriza. Po mnenju dr. Nevenke Hrovatin so vzroki predvsem geopolitični, zelo hitro okrevanje Kitajske, ki je naročila svojim državnim podjetjem, da morajo za vsako ceno priskrbeti energijo, zato gre utekočinjen naftni plin iz Amerike na Kitajsko in ne prihaja v Evropo, vzrok pa je tudi izsiljevanje Rusije, ki zaradi svojih interesov omejuje dobavo: "Slovenija zagotovo ne more biti povsem na varni strani. Mi se zdaj še nismo spopadli s takim povečanjem cen, kot so se druge države. Vendar smo pa vpeti v evropske in globalne energetske trge in če bi takšne razmere trajale dlje časa, bi se zagotovo zgodil udar tudi pri nas."

"Zdaj ko imamo liberaliziran trg, se pojavi tudi vprašanje, ali prodajalci, distributerji izkoriščajo to priložnost tudi za to, da povečujejo svoje marže in da se cene povečujejo bolj, kot bi se sicer, če bi država to nadzorovala z nekim modelom."

Rok Kužel