Minuli konec tedna je v gorah za sabo pustil črno sled, ugasnilo je šest življenj planincev. Gorske nesreče so se zgodile kljub temu, da že nekaj časa ni snežilo, da se je vreme otoplilo, kar načeloma pomeni, da se sneg preobraža in je nevarnost plazov manjša, kljub temu, da je bilo lepo, sončno vreme in so bile razmere videti idealne. To so primeri, ki potrjujejo, da so razmere v gorah pozimi v vsakem primeru težavne in da jih planinci prepogosto podcenjujejo. Sogovornik: podpredsednik Planinske zveze Slovenije, gornik, izkušeni gorski vodnik, reševalec Martin Šolar.

Razmere v gorah so pozimi v vsakem primeru težavne in planinci jih prepogosto podcenjujejo

Minuli konec tedna je v gorah za sabo pustil črno sled, ugasnilo je šest življenj planincev. Gorske nesreče so se zgodile, čeprav že nekaj časa ni snežilo in se je vreme otoplilo, kar načeloma pomeni, da se sneg preobraža in je nevarnost plazov manjša, čeprav je bilo lepo, sončno vreme in so bile razmere videti idealne. To so primeri, ki potrjujejo, da so razmere v gorah pozimi v vsakem primeru težavne in da jih planinci prepogosto podcenjujejo. Imeti dobro opremo, to namreč ne pomeni imeti izkušnje, ni zagotovilo, da jo bomo znali uporabiti in obvladali težave ter si rešili življenje, pove podpredsednik Planinske zveze Slovenije, gornik, izkušeni gorski vodnik, reševalec Martin Šolar.

"Gore niso stadion, niti telovadnica, kjer odnehamo, če v nekem trenutku ne moremo več. Žal moram poudariti, da je vzpon na Triglav pozimi resen alpinistični vzpon."

Kakšne pa so zdaj razmere v slovenskih gorah? Na kaj morajo biti planinci še posebej pozorni? 

"Preobrazba snega je zelo hitra, tudi na dnevni ravni. V zadnjem obdobju smo bili priča inverziji, zato se na višjih legah sneg topi, ima v sebi več vode, ponoči pa začne spet zamrzovati. V takem vremenu nastajajo ledene plošče pod površjem in na samem površju. To lahko povezujemo s tragično nesrečo na Komni."

Omenili smo že opremo – lahko je še tako dobra, ampak če je ne znamo uporabljati, nam prav veliko ne bo pomagala.

"Cepin je treba znati uporabljati. Teorija pravi, da če pravilno ravnaš v prvi sekundi zdrsa, so možnosti, da se ustaviš, zelo dobre."

Kako pa kljub nevarnim razmeram dobro oceniti vzpon in se nanj ustrezno pripraviti ali še pomembneje, kako izbrati ustrezen vrh glede na lastno telesno pripravljenost, da se nesreče v gorah ne bi več dogajale?

"Dnevi so dejansko lepi, nevarnost snežnih plazov je ta čas manjša, zato ljudje radi hodimo v hribe. Priporočal bi cilje, ki za tiste, ki tega ne znajo, ne zahtevajo tehničnega znanja, kar pomeni kopaste vrhove, z odprtimi, nestrmimi področji. Lahko rečem nad Pokljuko Blejska koča ali morda proti Blejski peči. Tudi pristop na Komno ni tako zahteven, treba pa je paziti. Ne smemo se prehitro sprostiti. Naša tura je končana šele v dolini, ne na vrhu pri koči. Ne smemo dopustiti, da nas ujame tema, načrtujemo turo tako, da smo najpozneje ob 15.00 nazaj pri avtu oziroma na izhodišču."

Več o pomembnosti varnih razmer v gorah smo že poročali. Tukaj.

Aleš Smrekar