O Švedski že od začetka pandemije poslušamo zgodbe o neukrepanju, saj oblasti državljanom le svetujejo, kako naj se obnašajo. Življenje izgleda tako kot leta 2019, vendar s pomembno razliko: prebivalci zaupajo drug drugemu in vladi. Švedi ne nosijo mask, niti v notranjih prostorih, na vsakem koraku pa so postavljena obvestila o razdalji, veliko je tudi razkužilnikov. Švedske oblasti napovedujejo, da s koncem septembra ukinjajo vsa covid-19 priporočila. Kakšna je precepljenost, kako poteka testiranje? Kaj pa pouk v šolah? O tem, kako je videti (po)pandemično življenje v Stockholmu, je v živo iz švedske prestolnice poročala Maruša Kerec.

Maruša Kerec o tem, kako je videti (po)pandemično življenje v Stockholmu

Na Danskem so v boju proti koronavirusu uspešni zaradi zaupanja, cepljenja in testiranja, smo poročali v Vročem mikrofonu v začetku tedna, kako pa je videti Švedska?

Od začetka pandemije poslušamo zgodbe o neukrepanju, saj oblasti državljanom le svetujejo, kako naj se vedejo. Švedi ne nosijo mask, niti v notranjih prostorih, na vsakem koraku pa so postavljena obvestila o razdalji, veliko je tudi razkužilnikov. Švedske oblasti napovedujejo, da s koncem septembra ukinjajo vsa priporočila, povezana s covidom-19.

"Oblasti so se bale stisk, tudi samomorov, zato zakonov niso upali spreminjati in so prebivalcem pri spopadanju s pandemijo le priporočali, kako naj se vedejo. Ljudje so priporočila upoštevali in v veliki večini ostajali doma." – Maruša Kerec

Polno cepljenega je skoraj 63 odstotkov prebivalstva, z enim odmerkom pa skoraj 70 odstotkov. O cepljenju nihče ne govori na kosilu ali v pisarni, kaj šele, da bi se zaradi tega skregali. V preteklih mesecih se je večina mlajših ukvarjala s ponujanjem pomoči starostnikom, saj prijava na cepljenje v celoti poteka prek spleta in aplikacij.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell je deležen precejšnjih kritik. Ko ga mediji sprašujejo, kako bo zaščitil tiste, ki niso cepljeni, odgovarja, da si ne bodo premislili, da bodo sprostili vsa priporočila in da naj ljudje poskrbijo zase in se cepijo.

Pod kakšnimi pogoji pa na Švedskem poteka pouk v šolah?

"Ukrepi v šolah so odvisni od občinskih oblasti. Učenci in učitelji ne nosijo mask. Imajo pa dve pravili: starši nimajo vstopa v šolske prostore, otroci pa imajo malo manj časa za malico, da se razredi v jedilnici ne mešajo med seboj. Učenci se ne glede na vreme med odmori družijo le zunaj, tako je bilo tudi pred pandemijo."

Maruša Kerec