Zgodovina mobilnih iger sega v pozna devetdeseta leta, ko so izdelovalci na telefone tovarniško naložili prve igre. Revolucijo mobilnega igranja pa so kasneje prinesli pametni telefoni, ki še danes skupaj s spletnimi "tržnicami" na hiter in preprost način kjerkoli in kadarkoli omogočajo namestitev novih aplikacij in iger. Ne obstaja otrok, najstnik, starš ali stari starš, ki v igranju igre na telefonu ne bi videl zabave. Zato smo preverili, kako mobilno igro ustvariti, kakšne pogoje slovenski ustvarjalci sploh imajo ter kako, če sploh, se z njo služi.

Kako ustvariti mobilno igro, kakšne pogoje imajo slovenski ustvarjalci ter kako, če sploh, se lahko z njo služi?

Zgodovina mobilnih iger sega v pozna devetdeseta leta, ko so izdelovalci na telefone tovarniško naložili prve igre. Revolucijo mobilnega igranja pa so pozneje prinesli pametni telefoni, ki še danes skupaj s spletnimi "tržnicami" na hiter in preprost način kjer koli in kadar koli omogočajo namestitev novih aplikacij. Za prvo mobilno igro štejemo črno-belo igro Kača, ki je bila leta 1997 izdana na mobilnem telefonu nokia 6110.

Če se je mogoče takrat oblikovanje mobilne igre zdelo nemogoče, pa se jo danes zaradi naprednih tehničnih zmogljivosti lahko loti vsak. A kot opozarja Ciril Bohak z Fakultete za računalništvo in informatiko, to ni tako preprosto, saj je za razvoj mobilne igre potrebno znanje različnih področjih.

"Biti moramo kreativni, saj tako dobimo dobro idejo. Potrebujemo znanje iz uporabe igračkarskega pogona, če hočemo uporabiti najlažji pristop k razvoju igre. Zelo veliko dobrinese, če imaš malo umetniške žilice, da znaš ustvarjati objekte v igri, slikice in grafiko. Zvok in glasba sta pa seveda tudi zelo pomembna, saj je igra brez njiju pravzaprav mrtva."

Ciril Bohak glede na majhnost naše države ocenjuje, da slovenskih mobilnih iger ni tako malo. V Googlovi trgovini naj bi jih bilo aktivnih okoli 60, približno toliko pa tudi v Apple trgovini. Ampak so z vidika računalništva pogoji pri nas in v tujini enaki, saj je trg globalen.

"Slovenija je en dober peskovnik, kjer lahko preizkusiš svojo idejo in jo potem poskušaš poslati še na druga tržišča, ampak smo v tem zelo primerljivi. Tudi po samem tehničnem znanju lahko rečem, da so naši inženirji zelo konkurenčni, v določenih pogledih celo presegajo marsikatere tako na severu kot severozahodu."

Nina Manfreda