Filmska režiserka in scenaristka Katja Colja živi in ustvarja v Rimu

Filmska režiserka in scenaristka Katja Colja, ki živi in ustvarja v Rimu je avtorica celovečernega igranega filma ‘Igor in Roza’, ki je svetovno premiero doživel lani v Šanghaju. V njem nastopata Boris Cavazza in popularna italijanska igralka Lunetta Savino, ki je za vlogo Roze v Italiji prejela dve največji filmski priznanji, Boris Cavazza pa nagrado za najboljšega igralca na Kalifornijskem festivalu v ZDA. Film je na Festivalu slovenskega filma je prejel Vesno za najboljši scenarij.

“To je intimna drama o dolgoletni ljubezni, ki je postavljena na preizkušnjo po družinski tragediji, ko jima umre hči.”

Katja Colja je zadnji dve desetletji posnela nekaj izjemnih dokumentarnih filmov, ki tematizirajo življenje ljudi ob meji in zanje prejela številne nagrade. Igor in Rosa je njen celovečerni igrani prvenec, junija ga bomo ponovno videli v Ljubljani.

“V svojem prvencu raziskujem duševne in telesne meje med obema protagonistoma, pravi režiserka Colja, » Ko ženska izgubi moža, je vdova – kaj pa če izgubi otroka? Ni besede, ki bi jo opredelila, in to je vprašanje, ki me je vodilo pri pripovedovanju zgodbe. To je bila meja, ki sem jo raziskala in poskušala povedati v svojem filmu z neizrečenimi besedami in pričakovanji.”

Katja Colja se je rodila v Repnu pri Trstu. Po študiju na tržaški filozofski fakulteti je začela ustvarjati kot režiserka in scenaristka za slovenski televizijski program Deželnega sedeža RAI za Furlanijo – Julijsko krajino ter za druge produkcijske hiše.

Ko se je preselila v Rim je sodelovala s priznanimi italijanskimi filmskimi režiserji, kot so: Ettore Scola, Nanni Moretti in brata Taviani.

Borja Močnik, Nina Zagoričnik