S prodajo NFT-jev so digitalne dobrine dobile vrednost, prodajajo se tudi gifi, tviti in glasba. Gre za modno muho kriptosveta ali resen korak v (digitalni) umetnosti? Sprašujemo se tudi, kako dolgo lahko živijo in preživijo koncerti na spletu in spoznavamo bančni sistem, ki se razvija na blockchainu.

Kaj je NFT, kakšno življenjsko dobo imajo spletni koncerti in DeFi: Vasja Veber, ustanovitelj podjetja Viberate

Glasbeni startup Viberate je nekakšen IMDB za glasbenike, Vasja Veber pa v normalnih časih tudi menedžer DJ Umeka. Tudi tokrat odbita debata naslavlja tri aktualne tehnološke poudarke.

  • S prodajo NFT-jev so digitalne umetnine dobile vrednost, prodajajo se tudi gifi, tviti in glasba.
V zadnjih dneh odmeva novica o prodaji digitalne umetnine, ki ne obstaja v fizični obliki. Umetnik Beeple je s kolažem fotografij zaslužil 70 milijonov dolarjev in postal tretji najbogatejši živeči umetnik. Kaj je NFT? Kako dokazovati lastnino videoposnetka? In zakaj bi sploh kdo kupil tvit ali gif?

S prodajo NFT-jev so digitalne umetnine dobile vrednost, prodajajo se tudi gifi, tviti in glasba. Lastnik slavnega mačka je za gif odštel nekaj manj kot 500.000 €.

Modna muha kriptosveta ali resen korak v (digitalni) umetnosti?

Gost @megafotr
https://t.co/sVwMian32G pic.twitter.com/uRh6e5KGlV

— Odbita do bita (@Odbita) March 18, 2021

  • Kako dolgo lahko živijo in preživijo koncerti na spletu?
  • DeFi: bančni sistem, ki se razvija na blockchainu, lahko kmalu postane resna konkurenca bankam.

Zapiski:

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

Anže Tomić, Maruša Kerec