Obstaja še druga plat Ljubljane, ki se skriva pred očmi vsakdana. Zato smo se v Nedeljskem izletu odpravili na malce drugačno turistično turo, ki je začela delovati lani pod okriljem Kraljev ulice. Projekt Nevid(e)na Ljubljana predstavlja turistično turo z vodičem brezdomcem, ki je živel dolgo na cesti in pozna Ljubljano kot svoj žep.

Po prestolnici na turo z vodnikom, ki ima izkušnjo brezdomstva

Najbolj turistične točke v Ljubljani so zagotovo Ljubljanski grad, Prešernov trg, Tromostovje, Stara Ljubljana, … Obstaja pa še druga plat Ljubljane, ki se skriva pred očmi vsakdana.

Zato smo se na nedeljskem izletu odpravili na malce drugačno turistično turo, ki je začela delovati lani pod okriljem Kraljev ulice. V letu 2015 so izvedli približno 30 vodenj in drugačno Ljubljano predstavili več kot 300 turistom.

Projekt Nevid(e)na Ljubljana predstavlja turistično turo z vodnikom, ki je dolgo živel na cesti in pozna Ljubljano kot svoj žep. Zato lahko iz prve roke izvemo informacije o tem, kako se živi na cesti, kje se brezplačno jé, kje se lahko prenoči, kako nevarno je ponoči zunaj.

Spletna stran projekta

Kralji ulice so zadovoljni s projektom, ki so mu priskrbeli tudi spletno stran, dobili so nagrado na Turnirju socialnih inovacij.

Vodenje poteka v manjših skupinah, kar udeležencem omogoča varen prostor, kjer lahko vprašajo tisto, kar jih že dolgo zanima, a si do zdaj niso upali.

Našo turo je vodil Tomaž Golob – Taubi, ki je bil na cesti 15 let. Kot skoraj vsaka turistična tura pa se je tudi ta začela na Prešernovem trgu.

Fotogalerija:

Gašper Andrinek