Na pravkar končani 38. mednarodni konferenci Piranski dnevi arhitekture so razglasili prejemnike odličij za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v Srednji Evropi v zadnjih dveh letih. Za nagrade je bilo nominiranih 54 projektov. Mednarodno nagrado Piranesi je prejel projekt telovadnica Saint Gelle´rt v Budimpešti, mednarodni priznanji Piranesi pa krematorij za domače živali Večna lovišča v Drnovem na Češkem in tržnica Ptuj.

Znani so prejemniki odličij za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v srednji Evropi

Na pravkar končani 38. mednarodni konferenci Piranski dnevi arhitekture so razglasili prejemnike odličij za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale v srednji Evropi v zadnjih dveh letih. Za nagrade je bilo nominiranih 54 projektov. Mednarodno nagrado piranesi je prejel projekt telovadnica Saint Gellért v Budimpešti, mednarodni priznanji piranesi pa krematorij za domače živali Večna lovišča v Drnovem na Češkem in tržnica Ptuj. 

"Meni je projekt Krematorij za živali osebno najbolj pri srcu, ker se ukvarja s tematiko, ki bi jo lahko kar takoj odpisali, v bistvu pa zadeva veliko število ljudi. Lahko rečem, da je primerljiva stvar s pokopališčem, tja pridejo ljudje v težkem trenutku. Vzpostavlja drugačnost odnosov, enakopravnost narave, živali, ljudi, krajine, urbanega in neurbanega v povezano celoto." – Matija Bevk, član mednarodne žirije

Projekt je delo arhitektov Petra Hájka, Martina Stossa in Cornelie Klein. V ruševine vojaške utrdbe vnese presenetljiv program in tako ustvari učinek, ki po besedah žirije prevzame posameznika, je minljiv in prizemljen.

Za mednarodno študentsko nagrado je bilo nominiranih 37 projektov, zmagovalni projekt je postal RIsort_Aquatorium z Reke. Matija Bevk pove, da so "študentski projekti vedno tisti, ki najbolj odpirajo obzorja. Iskali smo rešitev, ki je drzna, zazrta v prihodnost in ponuja nove možnosti. Izbrali smo primer mesta Rijeka, ki želi degradirani prostor pripeljati nazaj v mesto."

Predsednica Maja Ivanič, ki vodi in organizira Piranske dneve arhitektov, pa je z ekipo že zazrta v pripravo jubilejne 40. konference. "Imamo nekaj večjih načrtov: od filma, do knjige, da bo konferenca čim bolj privlačna in sama podelitev nagrade nekaj posebnega."

Nina Zagoričnik