V Ljubljani se bo začel drugi festival glasbenega filma Naj se rola z naslovom Ikonične zgodbe na velikem platnu, v Trbovljah pa pripravljajo 12. festival novomedijske umetnosti Speculum Artium z naslovom Okno v svet.

Festival glasbenega filma v Ljubljani in Festival novomedijske kulture v Trbovljah

V Ljubljani se bo začel drugi festival glasbenega filma Naj se rola z naslovom Ikonične zgodbe na velikem platnu. V Slovenski Kinoteki bo predstavil zgodbe o glasbenih umetnikih, ki so se zapisali v zgodovino glasbe v mednarodnem in slovenskem okolju. Filmi festivala Naj se rola bodo od danes do sobote na ogled v treh programskih sklopih: Brez nadzora, De-digitaliziraj, Elektrificiraj me! in Feel LOVE, Spread LOVE’. Zadnji je tudi poklon slovenskim glasbenim dokumentarcem, ki so si za predmet vzeli prevladujoče tokove rokovske scene na domačih tleh. Slovenski dokumentarci govorijo o glasbi, ki je spreminjala ljudi in svet.

V Trbovljah pa pripravljajo 12. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium z naslovom Okno v svet. Tridnevni festival, ki se bo začel v četrtek, bo v Delavskem domu v Trbovljah in na spletni platformi predstavil nove produkcije slovenskih in mednarodnih umetnikov, virtualne in kinetične projekte, izbor gostujočih kuratoric Robertine Šebjanič in Alenke Trebušak (Po)vratek empatije ter delavnice. Posebno mesto na letošnjem festivalu bo prvič imel raziskovalno-umetniški laboratorij DDTlab iz Trbovelj, ki je del projekta RUK – Mreže centrov raziskovalne umetnosti in kulture. DDTlab se bo predstavil s serijo Made in Trbovlje.
Hkrati bo vse tri dni, od četrtka do sobote, potekal tudi mednarodni festival videoumetnosti Digital Big Screen – na velikem platnu in na spletni platformi.

Jolanda Fele