''Ictus Cordis'' je projekt, ki raziskuje interakcijo med znanostjo in umetnostjo. V intermedijskem performansu avtor Januš Aleš Luznar razkrije svoj zvočno vizualni laboratorij. Glavni subjekt zvočnega eksperimenta je njegovo srce oziroma ozvočen srčni utrip, iz katerega v živo nastajata glasbena in vizualna podoba. Novo prizorišče performansa Ictus Cordis v Ljubljani je tokrat Pocket Teater na Rimski ulici – danes ob 19.00, 20.30 in 22.00.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini si lahko do 16. junija ogledate razstavo del mednarodno uveljavljenega fotografa in grafika Wilhelma Heiligerja z naslovom ''Meditacija in fotografija''.

Projekt, ki raziskuje odnos med znanostjo in umetnostjo

V intermedijskem performansu Ictus Cordis avtor Januš Aleš Luznar razkrije svoj zvočno vizualni laboratorij. Glavni subjekt zvočnega eksperimenta je njegovo srce oziroma ozvočen srčni utrip, iz katerega v živo nastajata glasbena in vizualna podoba. Raziskuje tudi Biofeedback oziroma vzajemno reakcijo srca na tok zvočne kompozicije. Del tehnologije in elektronike, ki ju uporablja, je razvil tudi na PIFCampu ki ga organizira zavod Ljudmila. Novo prizorišče performansa Ictus Cordis v Ljubljani je tokrat Pocket Teater na Rimski ulici – danes ob 19.00, 20.30 in 22.00.

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini si lahko ogledate razstavo del mednarodno uveljavljenega fotografa in grafika Wilhelma Heiligerja z naslovom Meditacija in fotografija.
V Ljutomeru rojeni Wilhelm Heiliger je doktor literarnih ved, ki se je po študiju preselil v Združene države Amerike. Izdal je številne knjige o politiki, literaturi, filozofiji in psihologiji, v nemščino in ameriško angleščino je prevedel tudi Integrale Srečka Kosovela. Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je posvetil fotografiji. Trenutno ustvarja v Sloveniji in Italiji. Razstava v Pilonovi galeriji predstavlja njegove najnovejše fotografije, ki so nastajale na Goriškem in na Krasu. Njegove kompozicije so izrazito slikarske: Heiliger pravi, da slika s fotoaparatom. Razstava v Pilonovi galeriji je del vseslovenskega projekta, pri katerem sodelujejo še Mestna galerija Nova Gorica, lendavska Sinagoga, Galerija v Prešernovi hiši v Kranju, Kosovelovega doma v Sežani in Šivčeve hiše v Radovljici. Vse do decembra se bo v teh galerijah zvrstilo šest samostojnih razstav avtorja.

Jolanda Fele