V Izštekane je prišel izjemni mednarodni indierockovski trio In The Attic. Uresničili so precej nenavadno izštekavanje, akustiki so dodali poigravanje s kitarskimi efekti in novimi sintetizatorji, ki so se jih pravkar razveselili. Plus trobenta, veliki koncertni klavir in gost Tomaž O. Rous, klaviaturist Siddharte, ki je njihov mentor in producent.

Novo zvočno raziskovanje očarljivega slovenskega indie tria z mednarodno zasedbo

In The Attic so postregli s precej nenavadnim izštekavanjem. Akustiki so dodali poigravanje s kitarskimi efekti in novimi sintetizatorji, ki so se jih pravkar razveselili. Prijeli so za trobento, odgrnili veliki koncertni klavir in v goste povabili Tomaža O. Rousa, klaviaturista Siddharte, ki je njihov mentor in producent.

Slovenec Edvard Hadalin, Rusinja Tatiana Smirnova in Avstralec Chrisopher Charlesworth so se spoznali na britanski mednarodni šoli v Ljubljani, kjer so se med odmori srečevali v glasbeni sobi. Spodbuda mentorjev glasbenega pouka je dodala svoje in v sezoni 2015/16 so debitirali v Špilligi. Udeležili so se je še enkrat in v drugo zmagali. Leto 2017 je bilo prelomno zaradi spremembe zasedbe, kot trio so prvič zaigrali na Vičstocku. Svoj več kot petletni pohod po rockovskih natečajih bodo kronali letos na MENTu, prek katerega so postali tudi INES#talent 2021, eden od treh letošnjih slovenskih izbrancev evropske mreže showcase festivalov.

In The Attic so iz očarljivo obetavnega srednješolskega benda zrasli v zvočne raziskovalce, ki nikoli ne razočarajo. Prvencu “Jimmy 's” (2018) je sledil mini album “New Fears” (2019), lansko leto pa so pometli na smetišče zgodovine z eterično in obenem eksplozivno pesmijo “Everybody Always Dies”. V glasbi združujejo neverjeten žar in presunljivo lepoto. Njihov pristop k izštekavanju je bil poseben, svoj zvok so redefinirali z različnimi prijemi, od akustičnega minimalizma do izdatnega poigravanja s sintetizatorji, od tišine do bleščečih eksplozij hrupa.

“Ni bilo skupnega imenovalca, pri vsaki skladbi smo se posebej vprašali, kako bi jo lahko spremenili. V pripravah na Izštekane smo preizkusili zamisli, o katerih sicer ne bi razmišljali. V takih situacijah se lahko najde marsikaj zares zanimivega, kar deluje tudi kasneje,” pripovedujejo In The Attic.

Jep, Izštekani bogatijo. Glasbenike in nas poslušalce.

Fotografije iz oddaje, avtor Alan Orlič Belšak -- Najavni spot -- FB video

 

 

Jure Longyka