V goste Izštekanih s čislano enaindvajsetletno zgodovino je prišel še bolj čislani glasbenik Vlado Kreslin. S petinštiridesetletno zgodovino rokerja in kantavtorja, izvajalca in vsestranskega ustvarjalca, združevalca etno tradicij in urbane progresivnosti.

Vlado se je odločil za izštekano intimo, mir, minimalizem. Glas in kitara.

V goste Izštekanih s čislano enaindvajsetletno zgodovino je prišel še bolj čislani glasbenik Vlado Kreslin. S petinštiridesetletno zgodovino rokerja in kantavtorja, izvajalca in vsestranskega ustvarjalca, združevalca etno tradicij in urbane progresivnosti.

Izhodišče tokratnega izštekanega nastopa sta bila Vlado in njegova kitara, vendar Vlado v oddaji še zdaleč ni bil osamljen.

V pritajenih srečanjih so se mu pridruževali posamezni glasbeniki, osem jih je bilo, z nekaterimi je ob tej priložnosti sodeloval prvič. V izboru skladb pa lso bili tudi redko slišani biseri.

To bo že tretje samostojno gostovanje Vlada Kreslina v Izštekanih. Prvi nastop je z Malimi bogovi odigral leta 1995, dokumentiran je na zbirkah Izštekani na Radiu Študent 1 in 2. Drugega leta 2000, ko je s tedanjo zasedbo predstavljal novo muziko z albuma Ptič. In ko sta oni lanski dan Vlado ter selektor in voditelj Izštekanih Jure Longyka klepetala, sta družno ugotovila, da je po dolgih trinajstih letih primojdunaj že čas, da znova skupaj kaj ušpičita!

Fotogalerija z Izštekanih z Vladom Kreslinom. (Foto: Alan Orlič)

Razmislek, kako se izštekati, je hitro določil smer: intima, mir, minimalizem. Glas in kitara. Ter tu in tam še kakšen instrument, še kakšen glas. Pa seveda kakšna eksplozija, ne le čustev in energije, tudi glasbe in zvoka. Tako je Vlado okoli sebe za ta nastop zbral osem glasbenikov. Pridruževali so se mu posamič, nekajkrat pa zagodli tudi skupaj.

Ob njem so bili nepogrešljivi član Bande, oče Milan Kreslin; soavtor premnogih nepozabnih songov, kitarist Miro Tomassini; producent Vladove muzike v zadnjih letih, multiinstrumentalist Gal Gjurin; pevka Janja Gomboc; basist Luka Jerončič; tolkalec Luka Ovsec; sodelavec še iz časa Martina Krpana, klaviaturist Jure Huebscher; ter harmonikar Marko Hatlak, s katerim je Vlado ob tej priložnosti sodeloval prvič. Marsikatero pesem boste seveda prepoznali. Nekaterih pa ne! Pri izboru je Vlado namenil posebno mesto tistim, ki jih izvaja redko, pa tistim, ki jih izvaja le sam zase, ter takim, ki jih niste slišali še nikoli … ker so povsem nove!

Vlado Kreslin in Beltinška banda nekoč.

Pogovor se je gibal od davno minulih do novih dni; od Vladovih začetkov konec šestdesetih, ko je bobnal v rock bendu Apollo, do tega meseca, ko je gostoval v Indiji; od zgodnjih dni članov Beltinške bande daleč pred drugo vojno do divjih čag, ki so jih preživeli skupaj v zadnjih 25 letih; od vandranja po deželi z dvema kitarama do godb, big bendov in zborov, s katerimi pogosto nastopa.

______________

Pogled naprej: V Izštekanih bodo 25. aprila 2014 gostovali Hamo & Tribute 2 Love. Po nizu rock’n’roll ekskurzij po vsej Sloveniji, ki so jih prepotovali in odigrali v zadnjih dveh mesecih, bodo svoj žurerski rhythm’n’blues zapeljali v mirne, intimne, akustične vode. Kot že tolikokrat bo tudi v teh Izštekanih veljalo: Hamo & Tribute 2 Love, kakršnih še niste slišali!

Povezave:
www.kreslin.comwww.facebook.com/vkreslin
www.val202.si/izstekani, www.facebook.com/izstekani, www.poglej.si/izstekani

Jure Longyka