Ime tedna je postal Peter Korošec, vodja Laboratorija za klinično imunologijo in molekularno genetiko na Kliniki Golnik in vodja raziskovalne skupine, ki je na podlagi večletne raziskave ugotovila, da imajo pacienti z najtežjimi alergijskimi reakcijami pogosto v osnovi gensko bolezen. Odkritje pomembno vpliva na klinično prakso in obravnavo najbolj ogroženih pacientov.

Kandidata sta še bila:

  • Jože Krašovec, akademik in odgovorni nosilec ter urednik novega prevoda Svetega pisma iz izvirnih jezikov. Pod njegovim vodstvom so pri projektu sodelovali številni strokovnjaki, ki so uvode, opombe, reference in dodatke prevzeli iz francoske jeruzalemske izdaje in na skoraj tri tisoč straneh dopolnili prejšnji ekumenski prevod, v pripravi pa je tudi spletna različica.

  • Rok Černe, glavni koordinator evropskega projekta LIFE Lynx, pod okriljem katerega so uspeli v šestih letih iz petih držav pred izumrtjem rešiti slovenske in hrvaške rise. Iz slovaških in romunskih Karpatov so preselili 18 risov, zabeležili so vsaj 30 mladičev doseljenih risov, kar pomeni, da imamo zdaj na tem območju vsaj 50 teh veličastnih živali.

Rok Kužel